IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota представи нова система за защита на деца

Технологията Cabin Awareness засича дишане и дори сърцебиене

Toyota представи нова концепция за безопасност, наречена Cabin Awareness. Тя ще прави така, че самият автомобил да не позволява хора или домашни любимци да остават в купето.


Toyota Cabin Awareness


За целта ще се използва радар, който може да улови всяко движение в кабината. И веднага щом електронната система разбере, че в заключената кола има деца или, например, куче, тя незабавно ще информира шофьора. И ако той не реагира, тогава системата ще може да подаде сигнал за помощ до службите за спешна помощ.

От компанията твърдят, че радарът може да засече дори такива „микродвижения“ като дишане или сърцебиене. Първият модел, който ще получи системата Cabin Awareness, ще бъде миниванът Toyota Sienna. Изборът на този модел не е случаен - Sienna често се купува от хора с големи семейства. След това Cabin Awareness ще се появи и при други модели на марката.


Toyota Cabin Awareness


Според представители на Toyota, новата система ще намали броя на инцидентите (дори смъртните случаи) от топлинен удар, тъй като понякога шофьорите оставят деца или животни в кабината за дълго време. В същото време въздухът в колата се затопля бързо на слънце, което може да доведе до неприятни последици.

„Ние сме развълнувани да изследваме и използваме нови технологии, които работят със съществуващи вече платформи и системи за свързаност, за да намалим детската смъртност в оставени на жегата коли. Концепцията Cabin Awareness може да направи точно това“, обяснsld Брайън Кърсър, главен технологичен директор на Toyota Motor North America.

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А като отида на пикник и в колата останат затворени 2 комара и 1 паяк? Случва се по 2-3 пъти в годината. Вярно губим кръв от комарите, но чак на 112 да звъним!? Поредната тъпня от японците. Тесла си имат Pet Mode, който може да се задейства от мобилното приложение.