IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тази Toyota 2000GT е по-скъпа от Bugatti Chiron

Машината, използвана от екипа на Shelby, бе оценена на 2,3 милиона евро

Една Toyota наскоро бе продадена на търг за 2,3 милиона евро, или повече, отколкото струва мегаболидът Bugatti Chiron. Не става въпрос за някаква грешка или тривиална сензация, тъй като когато стане въпрос за модела 2000GT винаги може да очакваме някакви рекорди, на всякаква тема.


Toyota 2000GT Shelby


Тази кола бе продадена за баснословната сума на търг, по време на събитието Amelia Island Concours d'Elegance, като "открадна шоуто" и постави абсолютен рекорд сред всички японски автомобили. Но какво я прави толкова специална? На първо време, това е първият екземпляр, който е напуснал фабриките на японския автомобилен производител.

След като била използвана за различни промоционални активности в края на 60-те години на миналия век, тази Toyota 2000GT прави дебют в американските моторни спортове, благодарение на партньорство между японската компания и екипа на Shelby. Доработена с различни технически и естетични промени, машината участва в шампионата SCCA и печели четвърто място, появява се и на други трасета.


Toyota 2000GT Shelby


След състезателната си кариера, машината минава през ръцете на двама колекционери, последният от които я пази ревниво от 1980 година до наши дни. През това време уникалната Toyota 2000GT редовно се появява на различни автомобилни събития като Goodwood Festival of Speed и Amelia Island Concours d'Elegance, където именно бе продадена.

Създадена през 60-те години на миналия век, 2000GT не е машина, която трябва да се продава на всяка цена. С нея, от Toyota искали да конструират специален представителен модел, който да въплъщава спортния и технологичен потенциал на марката. Така започва кариерата на автомобила, от който са произведени едва 62 бройки с ляв волан.


Toyota 2000GT Shelby


Разработен съвместно с Yamaha, автомобилът е с очарователни линии и предлага уникално изживяване при шофиране. В допълнение към необичайните форми за Toyota от онова време, моделът може да разчита на тегло от само 1,1 тона, височина от само 1,19 метра и кабина, преместена почти изцяло към задната ос, за да се управлява по-добре разпределението на тежестта.

Спортната машина е оборудвана с 6-цилиндров двулитров двигател с двоен горен разпределителен вал и 5-степенна ръчна скоростна кутия. Освен това са налични всички промени, направени от Shelby, включително регулируемото окачване KONI, охладителната система за диференциала и бяло-синята окраска. Със сумата от 2,53 млн. долара (2,3 млн. евро), тази Toyota би рекорда на модел Supra, който през 2019 бе продаден за 2,1 милиона долара.

Повече снимки на уникалната Toyota 2000GT Shelby вижте в галерията:

0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен електрон ( преди 2 години )
    до 1Имай търпение,ще я налазят,но им трябва време,трябва да се изфабрикува някаква що годе линия на атаката,само със злоба не става някакси вечиВагаджиите май почват по малко да осмислят че има и друг свят в автомобилите,много непознат за тях,но сигорно няма да си го признаят ей така.
  • #1
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Странно как хейтърите не са оплюли колата все още :D