IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan отписа бизнеса си в Русия поне за година

Загубите на японската компания до момента са 500 млн долара

Финансовите загуби на японския производител Nissan от спирането на дейността в Русия са за 499 млн долара, като компанията не очаква да възобнови производство на своите SUV-модели в Москва и Санкт Петербург. Това обяви главният изпълнителен директор Макото Учида, според когото Nissan няма да поднови операциите си в страната през следващата година.


Nissan


Компанията спря доставките за Русия през март след нахлуването на войските в Украйна, а малко по-късно прекрати работа и завода на марката в Санкт Петербург, като причината бяха недостиг на части и допълнително оборудване. Учида не даде прогноза за следващата финансова година, но призна, че липсата на продажби в Русия и Украйна със сигурност ще има „сериозно въздействие“ върху резултатите на компанията.

„Има много несигурности относно въздействието на геополитическите проблеми около Русия и Украйна, които могат да окажат съществено въздействие върху финансовото състояние и оперативните резултати на цялата група за фискалната година, приключила на 31 март 2023 г., и след това“, се казва в изявлението на Nissan.

Русия беше вторият по големина пазар на Renault Group през миналата година благодарение отчасти на мажоритарния си дял в компанията АвтоВАЗ, която произвежда автомобилите с марка Lada. Както е известно, Renault произвежда Nissan Terrano в завода си в Москва, а Nissan сглобява моделите Qashqai, X-Trail и Murano в Санкт Петербург.

0 от 500
  • #1
    11 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Те си обичат мизерийката. За тях това е единственият възможен живот, а всичко останало е зла западна пропаганда.