IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault се разделя с АвтоВАЗ за 1 рубла

Французите ще имат възможност да си върнат компанията до 5-6 години

Френският производител Renault ще предаде своя дял от компанията АвгоВАЗ на Научно-изследователския институт НАМИ. Това обяви министърът на промишлеността и търговията на Русия - Денис Мантуров, цитиран от ТАСС. В случая не става дума за национализация на активите, а за символична продажба срещу 1 рубла.


Renault


„Renault няма възможност да поддържа работоспособността на своите подразделения в Русия и затова ще предаде акциите си от АвтоВАЗ на град Москва като субект. Те ще отидат в НАМИ, който е част от Министерството на промишлеността и търговията, като Renault ще си ги получи обратно, ако реши да се върне", обясни Мантуров.

Според него, французите вече са взели решение да напуснат Русия, като в договора им за раздяла с акциите ще има опция, че могат да си ги купят за същата символична сума до 5-6 години. Всички инвестиция, които бъдат направени в АвтоВАЗ през този период, обаче ще бъдат включени в стойността на сделката.

„Никакви подаръци на никого няма да правим", каза още министърът. Той не уточни и какви модели ще се сглобяват в завода на Renault в Москва. Там сега се произвеждат Arkana, Duster и Kaptur, но след изтеглянето на френския производител това няма да бъде възможно. 

Трябва да се уточни, че от Renault не са коментирали изявленията на Мантуров и досега не са обявили официално за евентуална раздяла със акциите си в АвтоВАЗ. Собствеността на компанията в Русия се оценява на около 1,5 млрд евро, а местният пазар е вторият по важност. През 2021 г. на него са реализари 482 000 нови автомобила от марката, което е само с 39 000 по-малко от Франция.

0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    wart ( преди 1 година )
    След капитулацията на Германия за това,че сътрудничил на Хитлер - Френското Правителство Национализирал фабриката а собственика в затвора.Преди да умре последните му думи били; " КAкво стана с моята фабрика още произвежда ли коли ? ?.- след което починал ).Сега сигурно се преобърна в гроба.
  • #10
    1 rate up comment 3 rate down comment
    war ( преди 1 година )
    Трябва да си и.......т да загубиш пазар почти равен на Френският само защото го иска изкуфялият престъпник Байдън. . Както в природата така и в живота нямо " празно" място дълго да остане.Ще го запълнят Китайските, Корейските или Японските фирми. Даже Рено да се " върне" пазарът ще е съвсем друг.( Когато Немците окупирала Франция собственик на Рено ведна се съгласил с изикванията на Хитлер и е произвел за Източният фронт около 250.000 хиляди товарни автомобила камиони) .След капитулацията на
  • #9
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    1 рубла. Пак много са взели.
  • #8
    27 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Долни подли азиатски главорези! Само гледат да откраднат нещо, акъла им е колкото на врабче! Жалко, че не се справиха с тях когато му беше времето, но САЩ ги извадиха от блатото с цената на десетки милиарди помощи!
  • #7
    36 rate up comment 20 rate down comment
    Бай Х.. ( преди 1 година )
    Още през 1925г.в,,Майн Кампф"Фюрера е казал, че руснаците са толкова непълноценна нация,че още 100г.няма да могат да направят кола,която да се движи нормално !!!И Е ПОЗНАЛ НАПЪЛНО !
  • #6
    31 rate up comment 33 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Никой не ги е гонил от Русия, но ги натиснаха да напусна, за да могат да угодят на краварите, които се мислят, че могат да се държат като световни господари. Да, ама не! От цялата работа най-лошото е, че Европа страда.
  • #5
    48 rate up comment 18 rate down comment
    Алекс ( преди 1 година )
    Това е урок за всички,които имат намерение да правят бизнес в Русия.Ако не искате парите ви да изгорят,стойте далече от Русия.
  • #4
    19 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Че кой ги е гонил?
  • #3
    23 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И ние помним и вече няма да прощаваме...
  • #2
    23 rate up comment 25 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    В противен случай рискуват да имат глоби за стотици милиони, защото Рено не си изпълнява договорите и задълженията по обслужването и гаранциите на продадените вече автомобили и напуска пазара по своя инициатива(всъщност, знаем кой ги натиска да го направят, но това е друга тема). Та в тази връзка за тях е по-добре да излязат от пазара без да имат задължения, отколкото да си създадат проблеми. А за завръщането им се съмнявам. Руснаците помнят и не прощават. Ако се върнат ще си платят солено...