IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault планира да продаде по-голяма част от своя дял от Nissan

Приходите ще бъдат инвестирани в развитието на електрически автомобили

Групата Renault обмисля да продаде част от дела си в Nissan Motor Co., съобщава Bloomberg, позовавайки се на вътрешни лица. Такъв ход ще позволи на французите да получат милиарди евро, които да бъдат използвани за разработката на електрически автомобили, а също така ще доведе и до намаляване на напрежението между двата производителя.


Renault


Един от вариантите за продажба е Nissan, където обмислят да изкупят част от 1,83 милиарда акции, притежавани от Renault. Французите обаче разглеждат и други възможности. В момента те притежават 43% от японската марка, като този дял се оценява на 7,1 млрд евро.

Според анализаторите, в Renault едва ли смятат да се отърват от всички акции, а по-скоро ще намалят своя дял до 15%. Това ще балансира отношенията им с Nissan, без да застрашава 23-годишното партньорство между двата производителя, тъй като японците имат същия дял във френската група.

Продажбата на ценни книжа ще донесе 4,65 млрд на Renault, като те ще бъдат инвестирани в структурни промени, които шефът на концерна Лука де Мео очерта през февруари. Планът включва, наред с други неща, създаването на отделно подразделение за разработка и производство на електрически превозни средства.

Не е тайна, че в момента Renault търси партньор за разработка на електрически превозни средства. Основният вариант за това е китайската Geely, с който французите си партнират в производството на хибриди и на автомобили с ДВГ в Южна Корея.

0 от 500