IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Bentley добави пети модел към гамата си

Удължената Bentayga трябва да запълни празнината, оставена от Mulsanne

Британският производител Bentley представи нова вариант на луксозния си SUV – Bentayga. Това е Bentayga Extended Wheelbase (увеличена база), която се позиционира като отделен модел и трябвда да заеме мястото на спрения от производство Mulsanne.


Bentley Bentayga EWB


Автомобилът залага на допълнително вътрешно пространство и повишаване на удобството и комфорта на пътниците, които биха засрамил дори хотелски спа център. Както подсказва името, най-очевидната промяна спрямо стандартния модел е в удълженото междуосие. При Bentayga EWB са добавени 180 мм между двете оси, което означава увеличение от 2995 на 3175 мм. Цялата тази допълнителна дължина отива в задната част на кабината и дава на луксозния SUV повече вътрешно пространство от всеки друг модел в сегмента.

От Bentley посочват, че значително е увеличено пространството за краката, което би накарало звезда от НБА да се чувства комфортно по време на дълго пътешествие. Британците твърдят още, че новата Bentley Airline Seat, която дебютира при този модел, е най-модерната седалка, поставяна някога на автомобил. Това се дължи на почти безкрайните опции за регулиране, които се контролират чрез ръчен сензорен екран, включително възможност за 40-градусов наклон, позволяващ на пътниците да спят.


Bentley Bentayga EWB


Седалките използват и още технология – Well Bentley, която позволява не само да се загряват, но и да усещат температурата на пътника и след това сами да решат каква функция да активират – подгряване, вентилация или комбинация от двете. Креслата също така са оборудвани със сензори за измерване на налягането върху повърхността на седалката и правят малки корекции на позицията на сядане в шест зони на налягане, за да намалят умората при дълги пътувания.

Подобрено е и качеството на материалите, използвани за интериора. Като опция се предлага метално покритие с фурнир, което се състои от метална лента с дебелина от едва 0,07 мм. Други луксозни функции включват електрически затварящи се врати (за първи път в модел на Bentley), отопляеми подлакътници на задната врата и централната част, както и опцията Bentley Diamond Illumination. Благодарение на нея може да се активира светлината от светодиодите, скрити в панелите на вратите, като тя блести през малки перфорации в кожата. А пътниците сами избират цвета и интензитета на това осветление.


Bentley Bentayga EWB


Седалките са в схема 4+1, което означава, че отзад има две отделни места с конзола между тях. Тя се сваля и се превръща в седалка, на която може да се настани още един пасажер за пътуване на по-кратки разстояния. Заради увеличеното междуосие задната врата е с по-големи размери и тя позволява да се различи версия EWB от по-малката Bentayga. За това помагат и 22-цоловите джанти с с опция за огледално покритие.

Удължената версия няма да се предлага с W12 или с 6-цилиндровия PHEV от стандартния модел, а само с 4,0-литровия V8, развиващ 550 к.с. и 770 Нм. Той позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,7 секунди и развиване на максимална скорост от 290 км/ч.


Още снимки на луксозния SUV - вижте в галерията:


С пускането на версията EWB в компанията се надяват да затвърдят успехите на луксозния си SUV. Bentayga вече е най-важният модел на марката, като през 2021 г. на него се падат 35% от общите продажби на марката – 14 659 автомобила. Цените предстои да бъдат обявени.

Снимки: Bentley

0 от 500