IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германия предупреждава за недостиг на бензин заради санкциите

Източната част на страната ще има най-големи проблеми, казва министърът на икономиката Роберт Хабек

Петролното ембарго срещу Русия вероятно ще окаже огромно влияние върху цените на горивата в Германия, като основните проблеми ще възникнат в Източна Германия, каза министърът на икономиката Роберт Хабек.


горива


„В случай на незабавно спиране на вноса на суров петрол от Русия, не можем да гарантираме, че доставката на гориво към бензиностанциите ще бъде непрекъсната. Възможно е и рязко покачване на цените. Но това не означава, че ние като държава, като нация ще изпаднем в петролна криза“, каза още министърът.

Ще припомним, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представи нов план за икономически санкции срещу Русия. Основното в него е пълна забрана за внос на руски петрол. Доставката на руски суров петрол трябва да бъде спряна до шест месеца, а вносът на петролни продукти - до края на годината.

През 2021 г. 35% от вноса на суров петрол в Германия идваше от Русия: една трета бе изпратена по море до Западна Германия, две трети по тръбопровод до рафинериите в Бранденбург и в Саксония-Анхалт.

Западна Германия не е толкова застрашена, тъй като френската петролна група Total, която управлява рафинерията в западната част, заяви, че може да се справи без руски петрол до края на 2022 г. Заводът произвежда 3 милиона тона бензин годишно за около 1300 бензиностанции в Саксония-Анхалт и Тюрингия.

Проблеми обаче ще има в Източна Германия. Според Хабек основният проблем ще е в рафинерията в Швед. Факт е, че тази рафинерия покрива около 25% от нуждите на Германия от суров петрол и е 91.67% собственост на руската компания Роснефт.


горива


Заводът преработва 12 милиона тона суров петрол годишно, или 220 000 барела на ден (бензин, дизелово гориво, мазут). Той снабдява с гориво близо 90% от бензиностанциите в Берлин и Бранденбург.

Именно тази рафинерия ще има нужда от други доставчици на суров петрол, а суровината ще се доставя от други части на Германия с влак или с камиони, което ще доведе до допълнителни разходи. От техническа гледна точка е възможна алтернативна доставка до рафинерията в Швед с танкери през пристанищата Рощок и Гданск.

„Големият въпрос е дали Роснефт, като собственик на руска рафинерия, е готова да преработва „чужд“ петрол. Ако не, тогава единствената възможност е да се национализира рафинерията“, казва Йоахим Рагниц, заместник-ръководител на филиала в Дрезден на института IFO, цитиран от немското издание Auto Motor und Sport .

Освен скъпите доставки с танкери, петролът от други страни е много по-скъп. Така например северноморският Brent или американският WTI струват 30 долара за барел (159 литра) повече от руския Урал. Всичко това ще предизвиква бързо покачване на цените на горивата в страната и цената на бензина скоро може да надхвърли 3 евро за литър.

0 от 500
  • #8
    11 rate up comment 11 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    "тогава единствената възможност е да се национализира рафинерията" - комунизъм добър ден! Мракобесието *** на вратите ви - наслаждавайте се!
  • #7
    12 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    6-ти и 7-ми и двамата сте толкова в грешка, че ако знаехте нямаше да напишете тези глупости. Единия няма идея за живота в Германия, а кара на слухове. Другия е зелен талибан. И за двама ви, вземете прочетете малко повече различни книжки , преди да се изказвате
  • #6
    15 rate up comment 20 rate down comment
    До 1 ( преди 1 година )
    Живееш някъде 80те години, в някое московско предградие май!!! Модерното общество за да продължи да съществува трябва да го прави без изкопаеми горива! И заради околната среда и заради това, че изкопаемите горива не са неизчерпаеми!Путин още не е осъзнал каква услуга направи на човечеството като реши да използва газа и нефта за оръжие!Много скоро русия ще изнася основно зърно и евтини порноактриси!!!
  • #5
    14 rate up comment 11 rate down comment
    Муахаха ( преди 1 година )
    Хич не ги мисля немците! 60% от тях имат финансовата възможност веднага да си купят плъгинхибриди или електрички! Държавата им има възможност да удвои боносите за това! В момента в който автопроизводителите имат възможност да изсипят подобно количество коли там, консумацията на бензин и дизел за лично плзване ще намалее не с 1/3 за да не им дреме за руския нефт, а ще намалее с 90%!Ние да му мислим! Че нафтата стане ли 5лв(колкото е сега в Германия) само ще си крадем колелата един на друг ...
  • #4
    15 rate up comment 2 rate down comment
    dada ( преди 1 година )
    Това ако за Германия, при нас не ми се мисли.
  • #3
    14 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хабек е абсолютен лицемер. Случи ли се изтока да е в криза, това правителство си тръгва. Няма да могат да усмирят по бедната част на Германия. Отделно в момента закопава и бизнеса.Личи си отдалечече му дърпат конците отвън
  • #2
    15 rate up comment 14 rate down comment
    Горбачов ( преди 1 година )
    Русия има три варианта за изнесените им рафинерии, да работят с различен петрол, да бъдат продадени, да спрат работа и трупат загуби.Руснаците имат пропаганда, плачат, манипулират,злословят, но знаят, че Елциновата зима се завръща.
  • #1
    18 rate up comment 3 rate down comment
    СМОГ ( преди 1 година )
    3 евро са нищо. 30 евро и 60 лв литъра. Тогава ще се диша леко, ще се чуват токчета, човешки говор и птичи песни