IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Екоактивисти обявиха война на джиповете в Лондон

Голям брой автомобили осъмнаха със спаднати гуми

Пълната забрана на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене все още е далеч, но представители на различни екологични организации от Великобритания явно не искат да чакат. И те излязоха на „лов“ за големи всъдеходни модели по улиците на Лондон, като по този начин протестират срещу лошото качество на въздуха в големите градове.


джипове


Резултатът е голям брой SUV и кросоувъри със спаднати гуми. За щастие на собствениците, колелата не са нарязани или спукани, като въздухът е изпуснат през вентила. Активистите също така са залепили стикери на предните стъкла на автомобилите, като призовават собствениците да ходят пеша, да карат велосипеди или да използват градския транспорт.

Еколозите твърдят, че само през 2019 г. във Великобритания от замърсяването на въздуха, причинено от автомобил, са починали над 4000 души. Такива са резултатите от проучване, проведено от учени от Харвардския университет, Кралския колеж в Лондон и Университетите на Лестър и Бирмингам. В него се посочва, че „замърсяването на въздуха от изгаряне на изкопаеми горива като въглища и дизел е отговорно за около един на всеки пет смъртни случая в световен мащаб“.

Властите в Лондон вече правят сериозни опити да ограничат трафика - въвеждат данък върху емисиите на CO2 и въвеждат зони с ултра ниски емисии. Освен това, в центъра на столицата е въведен платен вход. Пълната забрана на бензинови и дизелови автомобили във Великобритания трябва да влезе в сила през 2030 година.


0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Лепели стикери...обърнете внимание, че на тях не пише "карайте малка кола вместо джип", а са изобщо против колите. Значи и малка кола да караш......
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ами на еко - терорягите само въздух им е в главата, с разликата че с гумите е под налягане
  • #7
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Иван ( преди 1 година )
    И все пак културни хора. Само изпускат въздуха. Тук драскат, режат.
  • #6
    4 rate up comment 10 rate down comment
    баце ( преди 1 година )
    Ооо топ-а е голямата джипка. Гледаш от високо и се ориентираш в трафика по добре, почти всички се пазят от тебе и ти дават път, минаваш отвсякъде ей на наща улица особено зимата е труднопроходима. Всички големи джипки са на въздух и се возиш комфортно. Маневрираш си спокойно ако можеш да караш, дори е по лесно от разни сандъци. Паркираш си лесно, на паркинг. За кво ми е и малка кола само и на не да плащам данъци и застраховки. В джипа си забождам и един голям хладилник, а не да чакам транспорт.
  • #5
    1 rate up comment 7 rate down comment
    Спам ( преди 1 година )
    Ей, смог ли си, пара ли си, спри да спамиш хората и поставяш цели абзаци от Уикипедия.
  • #4
    16 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Винаги съм се чудел на хора, каращи огромни "джипове" в града. И то в столица. Нито са проходими, нито ти трябва тази проходимост в града, нито има къде да паркираш, нито може да маневрираш спокойно по малките улици. Имам 2 коли- комби и миниван. Въпреки, че миниванът е таралясник, е в пъти по- удобен в града, заради размерите си. А това да вземеш 5м камион за София примерно (а в Лондон е още по- зле) е пълно безсмислие. Като искаш лукс има седани, комбита, купета и тн.
  • #3
    10 rate up comment 2 rate down comment
    СМОГ ( преди 1 година )
    Въглероден МОНОКСИД - ограничава кислорода до сърце, мозък и др. жизнени органи. Поражда малоумие и изблици на агресия. Забавено развитие при децата. Серен двуокис - астма, намален белодробен обем при децата. Азотни окиси - белодробни възпаления, нарушена устойчивост на пневмония и инфлуенца.
  • #2
    8 rate up comment 3 rate down comment
    СМОГ ( преди 1 година )
    Азотните оксиди от дизела предизвикват бронхити, астми, сърдечносъдови заболявания и рак. Отделени в атмосферата предизвикват киселинни дъждове. Дизеловите твърди частици са с такива размери, че не се филтрират в дихателната система, а навлизат директно в кръвта - следва посещение при кардиолог, онколог и пулмолог. Летливи органични съединения (бензен, ацеталдехид, 1,3 бутадиен) - белодробна недостатъчност, различни видове рак.
  • #1
    11 rate up comment 5 rate down comment
    СМОГ ( преди 1 година )
    Не е недоказуемо а ДОКАЗАНО. Проучване в университета Хаселт в Белгия: Химикaли от мpъсен въздyх прeминават прeз плацeнтата и достигат до бeбето. За първи път черен въглерод е намерен от вътрешната страна на човешката плацента. Черният въглерод, който е отпаден и замърсяващ химикал, получаващ се при изгаряне на дизел. Замърсяването на въздуха е причина за повишаването на раковите заболявания, сърдечни и белодробни проблеми.