IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо не трябва да разливате кафе по пода на колата си

Част от проводниците на пода на каросерията вероятно ще пострадат

Повечето шофьори, които редовно  пият всякакви напитки в колата, не знаят, че всеки път, когато ги пият в купето, те излагат своята кола на риск от скъп ремонт. Защо е така, ви разказваме сега. Започваме с уточнението, че става дума за всички безалкохолни напитки, вода, топли напитки и т.н. Използваме кафето, като пример, тъй като по статистика в колата се пие най-много кафе.


електрическа система


Кой поне веднъж не е разливал някаква течност по пода или тапицерията на своя или чужд автомобил? И всеки път си казваме, случва се. Дори и да остане петно, винаги можете да се обърнете към услугите на автомивка, която ще премахне всички следи от случилото се. Разлятото кафе е по същество вода с относително малко количество  вещества, разтворени в нея.

Веднъж попаднало на пода, кафето обикновено попива в повърхността и остава в материала, докато изсъхне по естествен начин. При повечето автомобили всичко е наред с антикорозионната обработка дори и по вътрешните повърхности на купето и няма опасност от ръжда по тях заради инциденти с кафе. Но нюансът тук е различен, а именно в електрониката , с която съвременните автомобили са натъпкани. Не е тайна, че стотици метри проводници са положени на пода на каросерията на всеки лек автомобил, свързвайки абсолютно всички електрически и електронни устройства на автомобила.

Свързват се помежду си и с различни електронни блокове с помощта на специални крайни съединители. И всички тези електрически джаджи са скрити от очите на автомобилиста под слой килим. Когато върху него се разлее някаква течност, влагата рано или късно попада върху "крайните прекъсвачи". И в крайна сметка тя прониква вътре, причинявайки корозия на контактите в тях, а след това и в кабелните снопове.


електрическа система


Като за начало това води до всякакви "бъгове" в електрическата система на автомобила, където "гниещи" връзки и проводници създават непланирани електрически контакти. Ако проблемът е по-сериозен, тогава напоените кабели могат напълно да изгният с течение на времето. 

Факт е, че на пода на купето на много автомобили се намират устройства като блока за управление на въздушната възглавница, модула за комфорт (отговорен за работата на електрическите прозорци, осветлението в колата, регулирането и отоплението на огледалата, отварянето и затварянето на бравите на вратите ) и други.Тези компоненти са принудени да работят дълго време в условия на повишена влага, която водачът и пътниците редовно внасят в кабината. Преждевременният им отказ може да се ускори, ако чаша кафе, случайно разлята върху килима, се добави към стандартното ниво на влажност.

В същото време трябва да се помни, че подобно на блоковете за управление в кабината, кабелните снопове често не се произвеждат от фабрики за автокомпоненти от трети страни. Това означава, че тяхната подмяна често е възможна само с оригинални резервни части .

Последните винаги са плашели собствениците на автомобили с високата си цена, а сега, в светлината на последствията от украинските събития започнаха да струват колкото злато и дори повече. Та, в обобщение ще повторим, че кафето, разлято в интериора на автомобил, може да се окаже истински саботаж, способен да съсипе собственика на колата за една нощ.

0 от 500
  • #9
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Иван ( преди 1 година )
    Вие счупихте ***!
  • #8
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Няма страшно, като изсъхне е като нова
  • #7
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Пешо ( преди 1 година )
    Боли ме разлива каквото си искам. Газя в реката с нея и въобще каквото ми е кеф. Панда 900куб 1984год. На дедо електрониката.
  • #6
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Малкият Иванчо ( преди 1 година )
    Тъпо. Излиза, че вътрешно измиване на колата е мноооого по-опасно.
  • #5
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Аз ( преди 1 година )
    Факт е ,че има кабели и електронни модули по пода на автомобилите (това е любимо място за разполагането им от VAG групата, но до сега не съм срещал проблеми от разлято кафе освен около скоростния лост и контролите на мултимедията около него. По пода проблемите са изключително и само в следствие от внесен сняг с обувките или запушени отточни канали под чистачките или шибидах вследствие на което водата от дъждовете прелива в купето.
  • #4
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Лелееее ( преди 1 година )
    Автора печели класацията за топ ***. Какви кабели по пода бе човек? Нали първото което ще стане с тях е да се смачкат като се настъпват, след дъжд и сняг никога ли пода не се мокри, а след вътрешно пране, вие сте под дъното. Този ден обаче изригнахте с топ статии. Явно нямате началници, които да ви следят работата, или те са по-зле от вас. Така като гледам в този сайт всичко е шуробадженащина.
  • #3
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Веско ( преди 1 година )
    Пак пишете глупости, специално по- пода в нито един автомобил няма кабели нито електроника.
  • #2
    7 rate up comment 2 rate down comment
    112 ( преди 1 година )
    Предполага се че имате гумени стелки и стъпвате върху тях.
  • #1
    29 rate up comment 0 rate down comment
    Гюро ( преди 1 година )
    А ако вляза 3-4 пъти през зимата с мокри обувки в колата, няма ли да намокря много повече от случайно разлято кафе?