IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кое е идеалното място за поставяне на детско столче

Споровете за това вървят от доста време, вижте какво показват тестовете

Сред шофьорите няма еднозначен отговор на въпроса къде точно трябва да поставите детско столче. Някои са на мнение, че мястото на детето е на седалката точно зад шофьора. Други - че е най-безопасно да сложите детето зад пътника отпред. В действителност има конкретен отговор на поставения въпрос и той е даден от множество краш тестове и тестове на детски столчета за автомобили.


столче


Привържениците на инсталирането на детско столче зад седалката на водача ще се харесат на факта, че шофьорът, винаги при заплаха от злополука, интуитивно се опитва да избегне удара, предпазвайки своята страна на колата. От друга страна, привържениците на монтирането на седалка зад пътника отпред твърдят, че там е най-безопасно. Като довод се изтъква максималното разстояние от водача и потенциалното място на сблъсък. Кой обаче е прав?

Всъщност никой. И двете места са еднакво опасни по простата причина, че шофьорът никога не знае откъде ще дойде опасността. Освен челните сблъсъци има много други видове инциденти, които се случват не много по-рядко. 


столче


Още по-лошо, колата като цяло е място с повишена опасност за детето и следователно всеки избор тук винаги ще бъде между лошо и лошо. Трябва да имате смелостта да признаете, че на практика повечето родители поставят детското столче не толкова от гледна точка на безопасност, а като е по-удобно за тях по отношение на общуването с детето.

Но какво казват краш тестовете? Ако се доверите на науката, тогава родителите няма да харесат отговора на инженерите. Най-сигурната седалка в колата (доколкото е възможно да бъде безопасна в случай на инцидент) е средната седалка на задния ред. Има обаче едно огромно „но“. Много модели автомобили нямат ISOFIX анкери за детска седалка на това място, нито предпазен колан, който да я закрепи сигурно.


столче

0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Азъ ( преди 1 година )
    До анонимен .....виждали ли сте на краш тестове сблъсък на столче зад седалките .....и на къква пихтия става манекена,заклещен между предна и задна седалка?
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    От дясно, защото шофьорът има по-добър визуален контакт с детето. Също така, макар и шофьорът да пази себе си, ударите от другите МПС са по-често от лявата страна. Средата на седалката пък е по-висока, по-малко приспособена и по-малко защитена, защото пред нея няма седалка.