IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво трябва да знаете за поддръжката на миниван

Най-практичните автомобили на пазара имат някои особености

Класическият дизайн на т.нар. MPV-та (Multi-Purpose Vehicle) не се задържа дълго на гребена на вълната. Настоящите модели миниванове обаче са толкова прогресивни в естетически аспект, че могат да съперничат, както на много от SUV-тата, така и на доста леки автомобили. Най-свежият пример е „космическия кораб“ на Hyundai, наречен Staria, който току-що навлиза на пазара.


миниван


В същото време няма и причина да се идеализират минивановете - към тях има въпроси, които се отнасят преди всичко до поддръжката. В нашия преглед говорим за трите най-характерни черти на колите от този клас. Като ги имате предвид, по принцип можете да поддържате всеки миниван в безопасно работно състояние за дълго време. Ето и кои са те.

Плъзгащи се врати

Това е основната характеристика на MPV-тата, каквато почти никой друг автомобил няма. Без съмнение - функцията е наистина удобна, особено на тесен паркинг, когато пътниците трябва да напуснат колата, а отстрани няма много място.

Друг несъмнен плюс е свързан с безопасността: ако плъзгащите се врати са автоматични (такива преобладават днес), тогава възможността за излизане на пътниците на "грешни места" е изключена, а контролът на качването и слизането остава на водача. Автоматичното задвижване гарантира, че вратата винаги се отваря и затваря с една и съща сила, което удължава живота на самата врата, ключалката и дръжките поради липсата на небрежно боравене.


миниван


Като сложна техническа структура, плъзгащите се врати изискват редовна поддръжка - в идеалния случай по същия график като смяната на двигателното масло. Това се отнася преди всичко за операциите по почистване и смазване на ключалката, водачите, задвижванията и др., които осигуряват плавното отваряне и затваряне на вратите.

Тъй като плъзгащите се врати се задвижват от електрически двигател, компонентите понякога могат да не работят и да създадат проблеми с безопасността (ако, да речем, не позволяват на вратите да се отварят/затварят правилно). Освен това е важно не само вратите да се заключват правилно, за да предпазят пътниците, докато миниванът е в движение, но също така те трябва да се отварят лесно, когато пътниците трябва да излязат от превозното средство – особено когато възникне спешен случай (катастрофа).


миниван


Експертите казват: ако проблемът с "електричеството" на вратата е наличен, по-добре е да не се колебаете и бързо да се заемете с "лечението" му. Но не и сами: опитът да изключите двигателя на плъзгащата се врата или да го поправите сами може да доведе сериозни проблеми. Силно се препоръчва да потърсите професионална помощ.

Нисък център на тежестта

Минивановете са проектирани по такъв начин, че техният център на тежестта е разположен в най-ниската част, което намалява наклона и подобрява управлението на превозното средство при високи скорости. В същото време е невъзможно да не се споменат някои от проблемите на такава дизайнерска характеристика.

Когато шофирате миниван, винаги трябва да „поглеждате под краката си“ - отделни предмети на пътното платно, на които водачът на кросоувъра не обръща внимание, могат да представляват определена опасност за минивана. Трябва да карате такъв тип семеен автомобил внимателно, без да се опитвате да преодолявате в движение различни дупки, пътни отломки и т. н. Ударите на скорост са изпълнени с риск от повреда на елементите на окачването.


миниван


Друга особеност на този дизайн е, че пътната сол или отломките могат бързо да се натрупват от долната страна на каросерията и шасито на автомобила. В тази връзка редовното измиване на минивана става актуално, особено преди и след зимния период на експлоатация.

Появяващите се в началото малки центрове на ръжда може да не изглежда като най-големия проблем, но, оставен без надзор, със сигурност ще доведе до силно разпространение на „червената чума“ по каросерията и (евентуално) до механични повреди.

Обратната страна на сигурността

Съвременните миниванове се предлагат с множество функции за безопасност, от допълнителни въздушни възглавници до всякакви сензори и радари в предната и задната броня. Това е оправдано, тъй като целта на изграждането на всеки миниван е да осигури максимална безопасност за всички членове на семейството. И от тази гледна точка съвременният прогрес дава на родителите известно спокойствие по отношение на техните деца.


миниван


Има обаче и друга страна на монетата. Тъй като всички тези системи за безопасност се управляват от електронни сензори, вградени в каросерията на автомобила, те неизбежно са податливи на скрити повреди, особено след инцидент. Ако, да речем, все пак се окажете в неприятна пътна ситуация, не забравяйте да помолите в сервиза да провери каросерията на минивана за скрити повреди. Трябва да сте 100% сигурни, че всички защитни функции работят правилно, защото във всеки един момент може да имате нужда от тях.

0 от 500