IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се случва, ако извадите ключа от контакта по време на движение?

Съвременните системи са не само по-сложни, но и много по-безопасни

Някога автомобилите имаха най-простите механизми за заключване на запалването. Шофьорът можеше да извади ключа директно по време на шофиране и това да не се отрази на работата на двигателя. Можете ли да направите същото на съвременните машини?


ключове


Отговорът е категоричен и очевиден: не. През годините конструкцията на ключа е претърпяла промени от съображения да сигурност и вече е доста сложна. Дори да успеете да извадите ключа, заради дефект, например, воланът почти сигурно ще блокира (или поне ще се върти много трудно). А това, особено при движение с висока скорост, ще има сериозни последици.

Ясно е, че заедно с кормилното управление ще откаже двигателят, който ще бъде последван от усилвателят на спирачките. Възможно е известно време колата да се движи по инерция, но това няма да продължи дълго.


ключове


По-голямата част от съвременните автомобили вече се предлагат без ключ за запалване и това, честно казано, е удобно. Дори и да сте свикнали със стандартен ключ, който трябва да извадите от джоба или от чантата бързо ще се отървете от този навик. Отварянето на вратата с просто издърпване на дръжката вече се приема за нещо нормално.

В същото време обаче трябва да запомните къде се намира ключодържателят. Загубата му, както в случая с класическия ключ за запалване, може да докара сериозни неприятности на собственика на автомобила. Поради същите причини за безопасност съвременните коли не изключват работещия двигател, ако ключът за запалване „напусне“ колата заедно със собственика. Дори е трудно да си представим какво ще се случи, ако автомобилът внезапно спре по средата на магистралата заради повреда на системата.


ключове


Основното условие за функционирането на системата за безключов достъп е ключодържателят да се намира в зоната на покритие на сигнала. И какво ще се случи, ако да речем, той бъде изхвърлен през прозореца, докато шофирате с висока скорост? Всъщност - нищо, ако трансмисията не е в режим на паркиране, двигателят определено няма да спре.

В случая електронната система ще приеме, че ключът е просто дефектен и няма да даде команда за изключване на захранващия блок, за да не инициира опасна ситуация на пътя. Бордовият компютър ще стартира алармата само, след като водачът паркира и отвори вратата. В този случай ще стане невъзможно да рестартирате двигателя, тъй като нямате ключ (ключодържател).


ключове


Важен е и въпросът - олко време издържа батерията в контактния ключ? Същото като в ръчен часовник – зависи каква е батерията. Оригиналната, която е закупена с автомобила, може да изкара до 5 години, но някои издържат повече, а други по-малко. Върху това влияят редица фактори - колко често се използва, каква марка е самата батерия и други, а самата смяна става по елементарен начин.

0 от 500
  • #22
    3 rate up comment 0 rate down comment
    hahahah ( преди 2 години )
    Но от друга страна... и на 3те ни мерцедеса няма как да извадиш ключа без да си на паркинг та преди да извадиш ключа трябва да решиш проблема с превключване на паркинг в движение :DРъчните скорости са друга бира там на много от колите можеш да извадиш ключа но първо трябва да си на магистрала и да си над 150 километра за да е по забавно :D
  • #21
    2 rate up comment 0 rate down comment
    hahahah ( преди 2 години )
    на таралясника съм му ампутирал всички чаркалаци покрай ключа единствено ключа го ползвам заради имобилайзера, без него гасне колата след 10секунди... стартера е с реленце и копченце... за един контактен ключ ми искаха 250лв... реленце и копче излязоха 20 кинта, хайде може и да са малко повече :D кола над 15 не заслужава такива разходи :D
  • #20
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Христо ( преди 2 години )
    Всичко има. Даже и такива на които им се вади и волана в движение, и скоростния лост.
  • #19
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Toni boni ( преди 2 години )
    imah Vectra 2.0 na koqto kliucha I se vadeshe bez problem Po vreme na dvijenie. Sega imam bus Mercedes na koito sushto kliucha mu se vadi Po vreme na dvijenie bez nikakvi posledstviq.
  • #18
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До #18 ( преди 2 години )
    Моята без ключ в колата не пали!
  • #17
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Голям смях беше с един познат, клиото с тези безжични карти вместо ключ и човекът взел че го забутал нейде из къщи и знае че е у тях защото колата пали, но не намира картата
  • #16
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ако успееш да извадиш ключа когато е завъртян означава че заключващо устройство по-точно цилиндърчето на устройството е развалено, пиновете си се прецакал и колата може да я запалиш с отверка. Това се случва при крадени коли които са откраднати левашки начин като чупят устройството за да не махат пластмасите и да оголва кабели или пък при коли на които са изгубени ключовете и за да не сменя това устройство което е скъпо се прави така че да се движи свободно.
  • #15
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Miroslav ( преди 2 години )
    Аз съм със craysler Grand Voyager 2001 и си го имам като опция от самия завод Вкарвам ключа паля и мога да го извадя А ако върна ключа на дясно когато изгасям ми продължава да работи тока по колата макар че е изгасена вече после завъртам 1 положение на ляво и си го вадя нормално Мм приятели се плащат когато го извадя
  • #14
    1 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 2 години )
    Аз така и не пробвах на моята 11 години, ако натисна старт бутона в движение какво ще стане. По при цип са ми казвали, че ако колата тръгне без ключ, след известно време спира мотора. Тоест, ако е открадната примерно и ключа остане в мен. Не знам дали е истина, не искам и да про вам ;)
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 10 ( преди 2 години )
    Opel Rekord E от 1979 година .