IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

При 3 лева за литър бензин, оправдано ли е да монтираме АГУ?

Отговорът е положителен, стига обаче да намерите добър майстор

Т.нар. двугоривни автомобили, тези, които се движат и с бензин, и с газ пропан-бутан са доста разпространени у нас. Въпреки това много хора все още карат автомобилите си само на бензин, но сега, с цени за литър от почти 3 лв. мнозина се замислят дали да не оборудват колата си с АГУ. Доколко е оправдано такава операция, ви разказваме сега.


АГУ


От където и да го погледнете, придвижването на пропан-бутан винаги е било по-изгодно, но съществуват и някои недостатъци. Първият е да намерите добър майстор, защото в България сервизи има много, но качествени майстори - не. Особено що се касае до монтаж и настройка на автомобилни газови уредби.
Освен това, за да монтирате "бутилката" ще трябва да се лишите или от резервно колело, или от място в товарния отсек. Трябва добри да проучите и дали вашият бензинов двигател понася добре монтирането на АГУ. Дотук с минусите.

Иначе, зареждате наполовин цена, а ако моторът ви на бензин харчи средно 8-9 литра бензин на 100 километра пробег, то на газ разходът ще се покачи (при правилен монтаж) с около литър, литър и половина най-много. Предвид цените на бензин и газ у нас излиза, че ще плащате горе-долу наполовина по-малко ако имате АГУ.


АГУ


И още нещо. Добре е да пресметнете (грубо) по колко километра годишно изминавате с вашата кола. Ако те са от порядъка на 5 000, то тогава, предвид цената на самата уредба, монтажът не е дотам оправдан. Ако обаче изминавате 15 000 километра на година и приемем, че цената на бензина е около 3 лв. за литър, излиза, че за една година ще си изплатите дори и по-скъпа авто газова уредба.

0 от 500
  • #41
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 38 - Ясно ли ти е колко струва газ на дизелов автомобил. И дали няма да е по-скъпа от колата ти !!!! ако изобщо може да се сложи.
  • #40
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Цената на бензин и газ винаги е била близко на половина!На два автомобила съм слагал газова уредба!Цялата цена се изплаща за за 10000 км пробег от разликата в цените на горивата.Следващите км. вече сте на икономия... Поздрави и успехи!
  • #39
    1 rate up comment 0 rate down comment
    П. Н. ( преди 2 години )
    А ако карам по 40-50 Хил. км изгодно ли ми е?
  • #38
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Хонда ( преди 2 години )
    Аз пък не карам лъскав джип,а хонда срв 2 фейслифт дизел и си минавам 100км с 6 литра нафта и продължавам да си карам .
  • #37
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Тако ( преди 2 години )
    Имам два джипа,единия-лъскав, асфалтов,дизелов,другия- стар бензинов 6 цилиндров който основно беше закупен за хоби.След повишението на цените на горивата лъскавия пуска корени пред блока и в момента се ползва само старата баба Яга на газ.За тези дето ми пишат,че нямало сметка и тем подобни глупости,в момента с лъскачката за да мина 100км.трябва да дам 39лв.,а със стария казан 20лв.За 10000 км пестя 1900 лв.Годишно средно ако караш 20000 спестяваш едни 3800лв.Всели сам си решава!
  • #36
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Porkoo ( преди 2 години )
    Neeeee
  • #35
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Мдаа.. ( преди 2 години )
    Само дето горивата в България никакви ги няма. През цяла Европа с газов инжекцион, навсякъде пълних 30л и минавах 400км, навсякъде дори и със зареждането в Сърбия. В България (София) 30л по магистралата към морето - 350км, газта свърши и колата автоматично мина на бензин. Точно на моста за Карноба - Made in BG.LPG-то е ОК, но на доскорошните цени на горивата, не на това безумие в момента. Сега вдигат цени на всичко вкл и на стоки зареждани далеч преди действията в Украйна което е изкуствен ...
  • #34
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Непознат ( преди 2 години )
    Пълни глупости! А ако колата е дизел и ми гори 5л/100км, кое е по-изгодно ,като включим инвестицията за газова уредба и лишаването от свободно пространство в автомобила?
  • #33
    7 rate up comment 20 rate down comment
    Ив ( преди 2 години )
    На Газ е най-икономично. Само, че има един проблем , който никой не засегна, и това е сигурността. Газовата бутилка, може да се превърне в "бомба" и до тук със спестеното...
  • #32
    14 rate up comment 7 rate down comment
    Коки ( преди 2 години )
    Що за *** е този който пише такива статии.И при 3лв. и при 1 лв. цената на газта е около 50% от тази на бензина.И кой му е казал на този,че АГУ трябва да се изплати за 1 година?