IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW Group ще се откаже от евтините си модели

Концернът залага на носещите по-голяма печалба автомобили

Германският концерн Volkswagen възнамерява да спре производството на десетки автомобили с относително достъпни цени и да се съсредоточи върху производството на по-печелившите премиум-модели като тези от марките Audi и Porsche. Това съобщава Financial Times, като се позовава на финансовия директор на производителя Арно Антлиц.


VW Group


Според него, растежът вече не е сред приоритетите на Volkswagen и затова през следващите 8 години компанията ще работи не върху увеличаване на пазарния дял, а върху качеството. Това ще доведе до намаляване на европейската гама на автомобили с двигатели с вътрешно горене с 60%. Сега тя се състои от над 100 модела от всички марки, контролирани от Volkswagen.

Причината за промяна на стратегията на VW Group се дължи очаквания дългосрочен недостиг на компоненти, причинен от пандемията и засилен на фона на ситуацията около Украйна. Липсата е накарала германския автомобилен гигант, подобно на други производители, да спре производството в някои от заводите си, което причинява сериозни загуби.

Концернът смята да инвестира рекордните в историята си 52 млрд евро в електрически превозни средства, но парите няма да бъдат насочени в увеличение на ръста на производство, а в реконструкция на производствените обекти. Става дума за заводите в Цвикау и Емден, които са преустроени за производство на електрифицирани превозни средства.

„Въпреки това надеждите, че електрическите превозни средства ще се изравнят с рентабилността на автомобилите с „гориво", засега са поставени под сериозна въпросителна заради покачващите се цени на суровините за батерии”, добавя Антлиц.

0 от 500