IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Умна каска ще помага на мотоциклетистите

Иновацията е дело на компанията Shoei

Идеята за създаване на очила с прожектиране на информация върху стъкло се обсъжда от дълго време, но най-обещаващият такъв проект, този на Google Glass се провали с гръм и трясък. Сега на ход е втори грандиозен подход към тази идея, но този път става дума за мотоциклетни каски.


каска


Известният производител на премиум каски Shoei представи модела си Optixon, който извежда въпросните идеи на следващото ниво. Какво всъщност представлява новата каска на Shoei?

Вътре в шлема, пред стъклото на козирката, има още едно малко стъкло за дясното око, върху което се проектира допълнителната информация. Например карта с обекти върху нея, телефонен указател и т.н.


каска


Твърди се, че по този начин се повишава  безопасността на мотоциклетиста, тъй като цялата тази информация ще бъде пред очите на водача и няма да му се налага да се разсейва от традиционни инструменти или от екрана на смартфон, монтиран на специална стойка на волана.

Shoei вече представи иновационния си шлем Optixon на изложението Osaka & Tokyo MC Show 2022. Макар че това е предпроизводствена разработка, очевидно е, че тази новост съвсем скоро ще влезе в серийно производство. Все още от компанията производител не дават информация за цената на новия си продукт.

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Пълен провал ще е... Жена ми си купи каска с вградено огледало за задно виждане. Знаете ли къде го ползва? Като спре на светофар го поглежда... И тая каска ще е така: в движение ще ти пречи, като спреш на светофар ще си разглеждаш нещата. Просто ако караш по-живо не ти остава време за глупости. Има си гласови системи, има си блинкери, има една камара неща - по-безопасни са и дават приблизително същата информираност... без да ти отнемат вниманието до толкова и да те поставят в опасност.
  • #5
    8 rate up comment 1 rate down comment
    моториста ( преди 2 години )
    Това може да се измисли само от човек, който не кара мотор или който кара такъв, като баба по-бавно от колите дори и с каската ще се развлича, за да не му е скучно. Да караш мотоциклет и да останеш жив, трябва да си на макс концентриран. Всяка грешка се наказва и най-лошото е, че нямаш ламарини и въздушни възглавници да те пазят. Всяко съприкосновение с друго МПС на което ще има само драскотина на теб може да ти коства живота...
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    СМОГ ( преди 2 години )
    Даа, не само мотористи и колоездачи - всички ние сме биологични филтри на отровите от колите. Също както мидите.
  • #3
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Много хубаво ама няма ли кой да сложи филтър в каска за да не дишаш околните тракалници наоколо.
  • #2
    8 rate up comment 0 rate down comment
    д-р.Куртев ( преди 2 години )
    Ако главата е куха, каската не може да помогне !!
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Те докато карат, едва ли гледат таблото. А сега само и фейсбук им качете там. Ако има как с намигане да си правят селфи, или да качат клип.. идеално ;-). При БМВ също се проектира на стъклото, и колкото и да е практично, мене лично ме дрази.