IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota разработи волан, който увеличава диаметъра си

Устройството ще се задейства при разсейване на водача или при опасна маневра

Порталът AutoEvolution откри едно нововъведение, което японците евентуално ще въведат в автомобилите си. То бе открито в базата данни на Патентното ведомство на САЩ. Съдейки по описанието и скиците от документа, автомобилният производител е разработил нова технология за тактилна обратна връзка.


Toyota - волан


По-конкретно става дума за това, че воланът увеличава или намалява своя диаметър, като това се случва при определени действия на водача. Например, ако той се разсее от пътя или направи маневра, която „интелигентната“ система счита за опасна, воланът се „надува“ и се увеличава по размер, като по този начин дава обратна връзка.

От описанието става ясно още, че технологията може да се използва на автомобили, оборудвани с усъвършенствани електронни асистенти. Тя работи във връзка с радари, камери и различни сензори, а също така включва изкуствен интелект, който събира и анализира данните. Диаграмите в заявката за патента показват кормило, което изглежда има компактна помпа, вградена в него, имаща за цел да увеличи диаметъра му.


Toyota - волан

Toyota - волан

Toyota - волан

Дадени са и варианти на ситуации, при които воланът се увеличава по размер. На един от чертежите е отбелязани, че воланът се „надува“ по време на опасна смяна на лентата, друг показва реакция на кормилото, когато колата се озове в насрещна лента - в този случай воланът също реагира на действията на водача, които могат да доведат до злополука.

Според експертите от AutoEvolution, Toyota ще внедри тази идея в серийно производство, като ще я приложи в следващото поколение превозни средства. Въпреки това, не всички технологии, патентовани от автомобилните производители, достигат до серия.


0 от 500