IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo измисли волан, който се мести

Новата технология е част от системата за автономно движение

Компанията Volvo регистрира в патентното ведомство на САЩ концепция за салон на автомобил, чийто волан свободно се мести между предните две седалки. Новата разработка е предназначена за автомобилите, разполагащи с автопилот, става ясно от публикуваните изображения.


Volvo волан


Патентът описва схема, при която воланът е закрепен на специална релса и свободно се движи по цялата широчина на предни панел. Системата използва няколко сензора, които се активират в зависимост от положението на кормилото.

Освен волана могат да се местят лостът за превключване на скоростите и предните две седалки. В патента се посочва положение, при което органите за управление са така разположени, че шофьорът може да седи по средата. Той има възможност да превключва предавките на автоматичната скоростна кутия и от самия волан.


Volvo волан

Volvo волан

За интериора са предвидени два вариант на разположение на приборния панел. При първия екранът заема цялата широчина, като данните от него излизат така, че винаги да са пред водача. Във втория случай има само един малък дисплей, закрепен на кормилата колона, като той се премества заедно с нея.

Снимки: Volvo

0 от 500