IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW разработи невероятен волан

Новото устройство е получило патент за три големи пазара

В последно време BMW показа няколко концепции, най-авангардната от които определено беше i Vision Circular. Тя представлява виждане за превозното средство на 2040 г., като разполага с конвенционален волан. Изглежда обаче, германският производител има други планове за това много важно устройство от автомобила, съобщава CarBuzz.


BMW - волан


За разлика от Tesla, където просто премахната горната и долната част на конвенционален уред, за да създадат своя нов волан, наречен Yoke, в BMW използват много различен подход. В чертежите, които са част от патентната заявка на BMW в Службата за патенти и търговски марки на САЩ (USPTO), се вижда това, което е описано като „кормилна дръжка с ъглови захващащи елементи“.

Изглежда, че и двете дръжки имат точка на въртене, разположена във външната част на кормилната главина и винаги сочат нагоре, дори когато центърът се завърта. Ако воланът не се използва или когато автомобилът се управлява самостоятелно и без намеса на водача, двете дръжки се сгъват навътре, за да заемат възможно най-малко място. В този случай управлението на кормилното управление също може да се прибере, въпреки че това не се споменава в заявката за патент.


BMW - волан


Остава да видим дали BMW ще пусне това устройство в производство или то ще си остане само концепция, но идеята е много интересна, въпреки че вероятно ще отнеме малко свикване в началото.

Това, което може да даде повече достоверност на идеята, че BMW всъщност планира да произведе тази система е това, че компанията е подала заявка за същия патент в Германия и Китай. Разбира се, този волан няма да се появи в серийно производство, преди автомобилите да стана напълно автономни.


Още снимки на необикновения волан - вижте в галерията:


0 от 500