IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск искал да пусне Tesla Model Y без волан

Главният инженер на компанията не позволил и бил уволнен

Шефът на Tesla – Илон Мъск, е планирал представеният през 2019 година Model Y да бъде напълно автономен и да се предлага през волан. Милионерът влязъл в остър спор с главния инженер на компанията Дъг Фийлдс, като в крайна сметка електрическият кросовуър получи кормило. Няколко месеца по-късно обаче Фийлдс загубил мястото си в компанията, съобщава Business Insider.


Tesla Model Y


Мъск вярвал, че Model Y просто няма да се нуждае от волан, тъй като ще разполага с напълно автономна система за движение. Шефът на Tesla дори посочил срок за излизане на безпилотния кросоувър на пазара - 2020 година, но инженерите, начело с Дъг Фийлдс, се справили по-рано и зад гърба на Мъск поставили стандартен уред за управление.

Сега Фийлдс разкрива, че Мъск през цялото време се намесвал в работата на екипа, като искал да контролира всичко до най-малкия детайл. Поредният спор между двамата в средата на 2018 година накарал главния инженер на Tesla да напусне поста си.


Tesla Model Y


Самият Мъск продължава да е сигурен, че благодарение на развитието на автономни системи, воланът вече няма да е необходим, а и самите клиенти ще се откажат от него. Това обаче изисква „преходен период“, като шефът на Tesla очаквал, че той ще приключи в края на 2019 година и автономните автомобили ще получат разрешение за движение по обществени пътища.

Нещо повече - Мъск смята, че тестването на автопилота може да се извършва от собственици на електромобила, а това е нещо, заради което Tesla беше атакувана както от властите, така и от експерти, които се страхуват за безопасността на както на шофьорите на електрически коли на марката, така и на другите участници в движението.

Снимка: Tesla

0 от 500
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    ДВГ ( преди 2 години )
    Крайно време е и без седалки, да си направи отливка на оная си работа и да да постави за да могат всички негови последователи да ускоряват по бързо !!!
  • #7
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Махайте ги тези волани, клавиатура е напълно достатъчно ..
  • #6
    13 rate up comment 7 rate down comment
    Селянин ( преди 2 години )
    Какво да очаквате от един наркоман кръстил детето си X
  • #5
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Цацар Гешев ( преди 2 години )
    Когато си човек на правителството, а то те снабдява с най-силните наркотици на пазара.
  • #4
    15 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До#3: Когато грешиш и от грешките ти загиват хора, следва да носиш отговорността за това. Има защо всички други да са свръх предпазливи в пускането на автономни системи и причината не е в технологичната изостаналост - повечето от големите разработват такива системи преди Мъск да чуе за автомобилостроене! Само че те носят и морална отговорност - ГОЛЕМИТЕ казват: с активиране на системата НИЕ носим отговорността. А не "платете, вземете и ако ви утрепе аз не съм виновен, а вие"!
  • #3
    14 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Законодателството не позволява да няма волан. Не пишете глупости!
  • #2
    3 rate up comment 5 rate down comment
    //// ( преди 2 години )
    Не е. За мен по-скоро е човек на правителството, да им прокарва техните интереси!
  • #1
    12 rate up comment 12 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    После пак отричайте, че Илончо, не е престъпник и убиец!!!