IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прогноза – електромобилите ще поскъпнат с 15%

Tesla най-добре ще се справи с увеличените цени на батериите, смятат експерти

Финансовата корпорация Morgan Stanley публикува икономическа прогноза за по-нататъшното развитие на пазара на електрически превозни средства. Според анализаторите, поради рязкото увеличение на цените на лития, батериите на световния пазар ще поскъпнат с почти 25%, което ще доведе до спад в търсенето на електрически превозни средства и в резултат на това ще забави глобалния преход към електрически превозни средства.


батерии


В Китай, например, цените на лития са се повишили пет пъти само за една година, а този метал е ключова съставка в батериите за електрически превозни средства. В резултат на това производителите на батерии ще трябва да вдигнат цените на своите продукти с около 25%, а на електрическите превозни средства - с 15%.

Основният доставчик на батерии на световния пазар е Китай и местните компании не пропускат възможността да печелят. Най-големите производители на литий в Китай - Ganfeng Lithium и Tianqi Lithium, отчетоха рязко увеличение на нивата на доходите на фона на покачващите се цени през първите два месеца на 2022 г. Много китайски производители на батерии предпочитат спот пазара (незабвна покупка или продажба) пред дългосрочни договори, което им позволява да купуват материали на по-добри цени.


батерии


Що се отнася до прогнозата за производителите на електрически превозни средства - според анализаторите, Tesla ще се справи най-добре с проблема със „скъпите батерии“. Това ще бъде улеснено от мащаба на производството, технологията и вертикалната интеграция на бизнеса. През 2022 г. се очаква акциите на компанията да достигнат стойност от 1300 долара на брой, което е с около 30% повече от сега.

0 от 500
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    То тази година всичко ще поскъпне, дори и на децата им е ясно вече.
  • #18
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Колега, ще се караме! Последните акции на тесла ги купих на около 250 защото един каза че ще стигнат 1000 обаче излязох *** (много) и ги продадох още на 300
  • #17
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Оказах се прав ( преди 1 година )
    Казах , че до няколко години ще се внасят коли от Русия, защото тези от ЕС ще са скъпи и в войната с последвалите санкции го доказват
  • #16
    3 rate up comment 0 rate down comment
    пена ( преди 1 година )
    "което ще доведе до спад в търсенето на електрически превозни средства" - дообре, в оммента за ел. кола се чака поне година...
  • #15
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Xa ( преди 1 година )
    Глупости. От както се помня всичко поскъпва. Та тази прогноза на же да я направи всеки.
  • #14
    4 rate up comment 0 rate down comment
    До 11 ( преди 1 година )
    Е колко да са ограничени находищата? Най голямото находище на литий е в океаните, но извличането му е енергоемко и съответно не е икономически изгодно, но това ще е така до определена цена. Ако доставчиците се олеят в цените, други ще започнат да го добиват от моретата и океаните. Освен това, най-големия китайски производител на батерии, който е и доставчик на Тесла, от миналата година произвежда натриеви батерии. Натрия поне не е дефицитен и се произвежда навсякъде.
  • #13
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Фф ( преди 1 година )
    Днес Теслс е 1000 Евро на Франкфурт....който е купил за 50 еврооооо.....може да се пенсионира по - рано ;)
  • #12
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Цените на нови коли с ДВГ са +20% от 2019, когато започна въвеждането на Евро 6d, кризата с доставките и войната. Затова електрическите се търсят все повече и повече и всичко е разпродадено за месеци напред. Цената им се двига не толкова заради материалите, а заради търсенето.
  • #11
    3 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Цените ще се вдигат толкова, колкото искат доставчиците, находищата са ограничени, тоест цената може да надмине тази на диамантите. Минаватено към електромобили ще доведе до абсурдно високи цени на електромобилите, заради редките метали в батериите и второто което ще настъпи е неимоверен скок на цената на електрическия ток, то вече се усеща по света, скоро обаче ще го усетим много силно и в жилищата си. Годините с автомобили на ДВГ и евтин ток ще са само топъл и приятен спомен.
  • #10
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Говори се че метода на тестване и изискванията за евро 7 ще са толкова строги, че ще са директни убийци на ДВГ и никой не може да ги постигне.