IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Цените на електромобилите може да скочат с 8000 долара заради войната

Причината е поскъпването на суровините, нужни за производство на батерии

Компанията Nissan обяви, че поема твърдо своя курс за укрепване на позициите си на европейския пазар, като Нахлуването на Русия в Украйна вече доведе до повишаване на цените на горивата, но това не засяга електромобилите. Те обаче също ще поскъпнат, като причината е растящата цена на суровините, нужни за тяхното производство, става ясно от доклад на компанията S&P Global Mobility.


електромобили


В проучването, публикувано в Automotive News, става дума конкретно за материалите, необходими за производството на батерии за електромобили. Най-важният от тях е никелът, а Русия е третият по големина производител на този материал в света. И съответно може да контролира както цената, така и доставките му.

Цената на ток никел скочи до 100 000 долара на 8 март, след като само ден по-рано тя беше 3 пъти по-ниска. Сега цената е около 37 115 долара, но прогнозите на експерти, направени още преди руската инвазия в Украйна, сочеха, че тя ще се повиши до 38 500 долара в следващите години.

Сега от S&P Global Mobility предвиждат, че до края на 2022 г. цената на суровините, които се използват за батерии за електромобили, може да повиши с до 8000 долара за превозно средство. Някои автомобилни компании ще успеят да компенсират част от тази разлика, но и те ще трябва да увеличат продажната цена на своите модели.

Друг проблем пред автомобилните производители, който не само може да повиши цените, но вероятно и напълно да спре производството, е възможността активите им в Русия да бъдат конфискувани и в крайна сметка национализирани. Това засяга големи концерни като Volkswagen Group, Mercedes-Benz, Renault-Nissan и Stellantis.

Повечето от тях вече прекратиха производство в Русия, като това ще продължи до приключването на конфликта. Дори и след това обаче не е ясно как ще се развият бъдещите отношения с руската страна. Във всички случаи обаче големите производители губят милиарди от конфликта.


0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лицемерната ( преди 2 години )
    Зелена енергия
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До#9 ( преди 2 години )
    Колкото и да са, незначително малко са, написал съм много ясно какво имам предвид.
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 2 години )
    Ти направо ме разби! На какво си бе човек? Как успя да сътвориш бисера, че всеки собственик на гараж или къща с двор в България притежава поне един електромобил? Реалността е съвсем друга. Дори не са започнали да си купуват електромобили, да не говорим абсолютно всички вече да са си купили.
  • #8
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До #7 ( преди 2 години )
    Освен за хибриди, пишеш точно за електромобили, чети какво си писал. Не съм казвал за бързи зарядни, а за всякакви обществени, чети. Тези които имат гараж, могат да зареждат вкъщи и могат и да си позвлят EV са недостатъчно за да имат значение за цялостното търсене. Такива хора така или иначе вече са си купили EV. За повишаване на продажбите, зареждането на обществено място ще е от решаващо значение. Петрола и тока си вървят ръка за ръка, разлика за сега няма.
  • #7
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 6 ( преди 2 години )
    Аз не пиша за бързи зарядни на обществени места ако не знаеш а и на незареждаемите хибриди не им трябва зареждане с ток
  • #6
    3 rate up comment 5 rate down comment
    До #5 ( преди 2 години )
    Ако не знаеш, провери. Цената за зареждане на обществено място скочи двойно. Вече е 0,90лв/kW. Ако зареждаш EV на обществени места, цената за 100км е същата и с ДВГ.
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Начало ( преди 2 години )
    Точно войната ускорява електрификацията на колите и вдига търсенето на електромобили и хибриди заради скъпия петрол
  • #4
    4 rate up comment 3 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    Войната отлага електрификацията на колите за неопределено време. На великите сили не им е до климат когато се заплашват с ядрени бомби. Никой няма да се откаже от по-евтината енергия на изкопаемите въглероди в обозримо бъдеще защото това означава да загуби битката икономически и военно. Опазването на климата изиства единно човечество без войни.
  • #3
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    От статията оставам с впечатление че искат да прокарат внушението, че само цените на електромобилите ще се вдигнат с 8000 долара, а цените на автомобилите с ДВГ няма да се вдигнат и даже е вероятно да паднат с 8000 долара. Не знам защо смятате читателите си за толкова наивни?
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Вече е 25 000 долара, но така става, когато преписвате "новини" с няколко дена закъснение. Няма нищо по-старо от вчерашен вестник. Стара поговорка.