IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Цените на електромобилите може да скочат с 8000 долара заради войната

Причината е поскъпването на суровините, нужни за производство на батерии

Компанията Nissan обяви, че поема твърдо своя курс за укрепване на позициите си на европейския пазар, като Нахлуването на Русия в Украйна вече доведе до повишаване на цените на горивата, но това не засяга електромобилите. Те обаче също ще поскъпнат, като причината е растящата цена на суровините, нужни за тяхното производство, става ясно от доклад на компанията S&P Global Mobility.


електромобили


В проучването, публикувано в Automotive News, става дума конкретно за материалите, необходими за производството на батерии за електромобили. Най-важният от тях е никелът, а Русия е третият по големина производител на този материал в света. И съответно може да контролира както цената, така и доставките му.

Цената на ток никел скочи до 100 000 долара на 8 март, след като само ден по-рано тя беше 3 пъти по-ниска. Сега цената е около 37 115 долара, но прогнозите на експерти, направени още преди руската инвазия в Украйна, сочеха, че тя ще се повиши до 38 500 долара в следващите години.

Сега от S&P Global Mobility предвиждат, че до края на 2022 г. цената на суровините, които се използват за батерии за електромобили, може да повиши с до 8000 долара за превозно средство. Някои автомобилни компании ще успеят да компенсират част от тази разлика, но и те ще трябва да увеличат продажната цена на своите модели.

Друг проблем пред автомобилните производители, който не само може да повиши цените, но вероятно и напълно да спре производството, е възможността активите им в Русия да бъдат конфискувани и в крайна сметка национализирани. Това засяга големи концерни като Volkswagen Group, Mercedes-Benz, Renault-Nissan и Stellantis.

Повечето от тях вече прекратиха производство в Русия, като това ще продължи до приключването на конфликта. Дори и след това обаче не е ясно как ще се развият бъдещите отношения с руската страна. Във всички случаи обаче големите производители губят милиарди от конфликта.


0 от 500
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Всичко може ( преди 2 години )
    Това с никела вече е смешно както пише цената е паднала с над 60% от пика на 8 март а Русия миналата година всъщност вече е четвъртият по големина производител и над 90% го изнася за Китай