IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz не може да се раздели с КАМАЗ

Daimler Truck иска да се оттърве от акциите си, но правителството на Русия го спира

Daimler Truck AG, която разработва и произвежда камиони с трилъчева звезда на решетката, все още не може да намери решение за по-нататъшното сътрудничество с руската компания КАМАЗ. Както е известно, германците доставят двигатели и оси за камионите, сглобявани в завода в Челни, като сама участва в производството на техните кабини.


КАМАЗ


В началото на март Daimler Truck и Mercedes-Benz преустановиха дейността си в Русия. Daimler Truck прекрати сътрудничеството с КАМАЗ и се опита да продаде своите 15% в руската компания. Това обаче не може да стане без разрешение от правителството на Русия.

„В момента сме с вързани ръце. Не водим никакви преговори с руските власти, но и не можем да се оттеглим от сътрудничеството си с КАМАЗ, тъй като това изисква одобрението на правителството“, обясни генералният директор на Daimler Truck – Мартин Даум, цитиран от Reuters.

Проблемът в случая е, че през септември 2021 г. „пътническият“ Daimler AG, по-късно преименуван на Mercedes-Benz AG, купи акциите на КАМАЗ от Daimler Truck, като планираше по-късно да ги прехвърли обратно, след като германският производител на камиони напусне концерна. За приключване на сделката обаче е нужно разрешение от правителството на Руската федерация и от основния акционер на КАМАЗ - държавната корпорация Ростех, която притежава 47,1% от акциите.

Изявлението на шефа на Daimler Truck на практика означава, че компанията му не може да спаси своя дял в КАМАЗ, като в случая единственият вариант е неговата продажба. Затова и германците уточняват, че „все още е рано да се правят изводи за перспективите за сътрудничество с КАМАЗ“.

0 от 500
  • #15
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Кокот ( преди 2 години )
    Почти всеки човек има нещо в неговата къща руско ще ви кажа защо защото почти всички телефони компютри и автомобили имат руски материали или с прости думи скъпи стомани с които не може да се правят телефони и и автомобили защо мислите че Сега спряха толкова автозаводи в света защото Русия не изнася тези материали сега разбрахте ли не е важно дали ще бъдеш русофил или американофил важното е да разсъждаваш правилно че нещата в света са толкова свързани че няма как да има добро производство при слу
  • #14
    6 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Кра-варче не-до-кла-тено, ще напишеш ли нещо по темата и статията или ще продължаваш да си избиваш комплексите? Говори по същество, а не с разни елементарни епитети и заучени фрази дочути от хомо-дружинка, каквато се явява всяка евроа-атлантическа общност. Не се напрягай много, ако не са те оправили тази година. Запролети се и започват прайдовете. Все ще намериш някой да ти обере паяжините...
  • #13
    13 rate up comment 11 rate down comment
    Sameman ( преди 2 години )
    Много са ми любими путинолюбците, които се прикриват под формата на русофили! Еми милички, ще ви повярвам в безрезервната любов към тази държава, когато подкарате руски автомобил, изкарвате ваканцията си във Воронеж, Новосибирск и други елитни руски градове. Никакъв Рим, никаква Венеция, никакъв Берлин! Започнете да ползвате руски телефони, руски компютри и се преместите от фейсбук в Кантакте. Ай със здраве до тогава! Стига сте ocирaли темите с фалшива възхвала.
  • #12
    14 rate up comment 8 rate down comment
    Jackson ( преди 2 години )
    #12, значи се гордееш, че имаш всичко американско? Поздравления - ти си ***! Между другото, ако мислите, че в Русия не произвеждат нищо освен водка и ракети, значи грешите! В Русия се произвеждат много неща, включително самолети, хеликоптери, хладилници, както и подводници, ядрени ледоразбивачи, ядрени реактори и много други. А Русия има свой аналог SWIFT, свой аналог на Google, свой аналог на Facebook и какво ли още не! И какво произвеждат и какво имат в България?
  • #11
    10 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тpoла с петолъчката полуде :)) Леко бе тавариш, леко че ще се гътнеш, като те гледам как си се запенил.
  • #10
    10 rate up comment 8 rate down comment
    АнтиКравар ( преди 2 години )
    Евроатлантическия джендАр пак изплиска легена. Тези които имат уважение към Русия били"***" според болната му психика. И кактакарусороби, като по твои думи нямаме нищо руско? Усещаш ли колко изпростяваш или празното пространство между ушите ти не може да го осъзнае? А ти какво американско имаш? Правено в САЩ обаче? Кажи да разберем! И дори да имаш какво доказва това? Точно нищо! Да принизяваш нещата до материалните придобивки е типично за ограничените хора с нисък интелект и слаба психика.
  • #9
    11 rate up comment 8 rate down comment
    Пинко ( преди 2 години )
    11, на тия като тебе им викат ***. Значи така, като те пита някой кво руско имаш вкъщи и ти му отговаряш а ти кво българско имаш? Ти не си българин, моето момче, а близач на руски ботуш. Срам!
  • #8
    12 rate up comment 10 rate down comment
    Киро ( преди 2 години )
    До 11 Да, аз карам американска кола. Не руска. А телефона, от който пиша същи е изобретен там, както и интернета, с който идва, както и компютъра, тока, самолета, хеликоптера, дисплея, ксерокса, хладилника, климатика, автомобилната гума, и какво ли още не! А от русия идва единствено ежедневното пиянство, война и лошо копирани и крадени копия на нещо. А оня другар с двигателите на ракетите, стара ти е опорката, от няколко години Илон Мъск ползва свои двигатели, в пъти по-евтино е, роскосмос е чао
  • #7
    10 rate up comment 12 rate down comment
    kch ( преди 2 години )
    До 10, ти господинчо имаш ли нещо българско работещо или американско произведено в ФАЩ? Опитай се да си спомни дали въобще през живота си си се докосвал до американска стока.
  • #6
    4 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 6 само като видя как си цъкаш плюсове и как цъкаш минуси на противните на твоето мнение ми става ясно за твоето ниво. Още по-ясно става нивото ти с писането ти от няколко имена/никове от които нищо нормално не казваш освен някоя *** лъжа измислена или от болното ти съзнание или от някой друг болен човек. Това с танковете е наистина впечатляваща простотия достойна за международна награда по тъпота.