IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Камионите на "Камаз" ще се правят от затворници

Заради недостиг на работна ръка гигантът прибягва до наказателен труд

Ръководството на руския гигант "Камаз" планира да използва затворнически труд в най-големите си фабрики, за да компенсира недостига на работна ръка, обяви главният изпълнителен директор на компанията Сергей Когогин, цитиран от Reuters.
 
 
Камаз, Набережные Челны
  
  
"Обмисляме да кандидатстваме по програмата, разработена от Федералната служба за излежаване на наказания", заяви Когогин.

Камаз, най-големият производител на камиони в Русия, в момента изпитва недостиг за над 4000 работници в заводите си в град Набережние Челни, на около 900 км от столицата Москва. Служителите на Камаз към момента са 24 000 души.

Компанията, в която основни акционери са руският държавен конгломерат "Ростек" с 47% и Daimler с 15%, вече прибегна до отчаяни мерки като докарване на работници от Узбекистан, но и това не реши напълно проблема.
 
 
Камаз
  
   
Към традиционния недостиг на работна ръка в някои промишлени райони на Русия се прибавиха и ограниченията заради Covid-19, принудили много от приходящите работници да се върнат в родните си страни. Заради това Федералната служба за изтърпяване на наказания разработи план за използване на труда на лишените от свобода, уверявайки обаче, че между него и някогашната съветска система за трудови лагери ГУЛАГ няма да има нищо общо. Руското правителство вече прояви интерес към програмата за строителството на железопътна инфраструктура.

0 от 500
  • #11
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Нееверно ( преди 2 години )
    До сега ги правеха пияндетата, сега ще ги правят затворници, те за това са толкова камиони, никой освен соц. държавите не ги иска
  • #10
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 7,проблема не е в заплатите,а в многото заболели от корона вирус и ограниченията със зелен сертификат за работа,което ограничава хората нежелаещи да се ваксинират. А така хем затвориците няма да *** и лежат по цял ден а ще работят и ще си съкращават дните оставащи им до изтичане на присъдата хем ще са полезни с нещо на това общество.Никъде не е казано,че неможе да се ползва затворническия труд.А,нали се сещате,че ща са на най-тежката и *** работа,а не зад някой пулт на машина.
  • #9
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Никой ( преди 2 години )
    А у бг затворниците лежат цял ден
  • #8
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И тук вече се започна внос на работна ръка, при нас от Македония както и от Украйна, чакайте да вдигат заплати.
  • #7
    12 rate up comment 8 rate down comment
    Бат Рамбо ( преди 2 години )
    Типично по съветски. Вместо да вдигнат заплатите ще те накарат на сила да работиш.
  • #6
    15 rate up comment 15 rate down comment
    Киро ( преди 2 години )
    Ох, пак ли драми от пиянската държава? Да се смееш ли, да плачеш ли...
  • #5
    22 rate up comment 19 rate down comment
    Валентин ( преди 2 години )
    В тази страна нещата не се променят. Няма значение дали е капитализъм или социализъм. Каква е разликата дали е Путин, Сталин или Брежнев?
  • #4
    9 rate up comment 17 rate down comment
    Русия ( преди 2 години )
    Пинко глей си там анадолската лира, чи гусударити ти ши пукнат от глад.
  • #3
    12 rate up comment 7 rate down comment
    Jp ( преди 2 години )
    Че то кой друг да ги е прайл досега
  • #2
    24 rate up comment 20 rate down comment
    Пинко ( преди 2 години )
    Работници - алкохолици, узбекски чурки, а сега и затворници. Чиста колония от сталински тип. Да живей тоя прекрасен живот, който все още някои празноглави сънародници защитават.