IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Италия и Германия в нов сблъсък - Maserati Grecale срещу Porsche Macan

Ще успеят ли по-голямата мощност и нови технологии да се справят с утвърдения ветеран

Предизвикателството "Италия срещу Германия" беше възобновено с излизането на новия компактен SUV на Maserati - Grecale. Той ще трябва да се справи в един доста оспорван сегмент, където традиционно печелят германски модели. И ако показаният по-рано тази година брат на Grecale - Alfa Romeo Tonale, ще трябва да спори с BMW X3, Audi Q5 и Mercedes-Benz GLC , то Grecale определено се цели по-високо - в Porsche Macan.


Grecale vs Macan


Сблъсъкът обещава да бъде доста оспорван, тъй като от една страна има млад италиански дебютант, който се изправя срещу опитен германски ветеран, спечелил доверието на потребителите. Grecale може да разчита на по-модерен дизайн и на последно поколение технологии и двигатели, но дали това ще бъде достатъчно, за да подкопае един от лидерите в сегмента на спортни SUV?

Еднакъв стил, различна формула

Grecale и Macan споделят едно и също позициониране на пазара, като могат да бъдат определени (поне донякъде) като по-малките братчета на Levante и Cayenne съответно. Снабдени с линия, подобна на спортен SUV с понижено окачване, като размери те са доста различни.

Maserati е по-голям във всяко отношение. С дължина от 4,86 ​​метра той превъзхожда Macan с цели 14 см. Междуосието му е 2,9 метра (+9 см), а освен това е по-широк и по-висок от конкурента си. Това позволява и повече място за багаж - 535 литра (570 литра Trofeo V6), докато Macan разполага 458 литра.


Grecale vs Macan


Размери

Maserati Grecale: дължина 4,86 ​​м, височина - 1,66 м, широчина - 1,98 м, междуосие - 2,90 м, обем на багажника - 535 литра

Porsche Macan: дължина - 4,72 м, височина - 1,62 м, широчина - 1,93 м, междуосие - 2,81 м, обем на багажника - 458 литра (1503 литра при свалени задни седалки).


Grecale vs Macan


Луксозен интериор

Интериорът и на двата SUV-а е фокусиран върху простора, комфорта и качествените материали. Както Maserati Grecale, така и Macan предлагат широки възможности за персонализация, така че спорът в този аспект е равностоен. При технологиите обаче нещата стоят по-различно.

Салонът на Maserati Grecale се отличава с цифров приборен панел с конфигурируема графика и 8,8-инчов дисплей за аксесоари, покрит с централния 12,3-инчов MIA (Inteligent Assistant) екран за информация и развлечения. Той е и най-големият, монтиран някога на автомобил на Maserati.


Grecale vs Macan


Компактният SUV на Porsche все още има голям 10,9-инчов дисплей, но инструментите са класически с три кръгли секции, две от които са аналогови. Той е насочен към клиенти, които предпочитат по-минималистичен избор, за да избегнат разсейването по време на шофиране.

Предлаганите от двата модела опции са много сходни. В допълнение към функциите за навигация и комфорт (като управление на бордовия климатик), и двата SUV позволяват интеграция с Apple CarPlay и Android Auto (предлага се като опция срещу заплащане в Macan).


Grecale vs Macan


Двигатели - Maserati печели с V6 с 530 к.с.

Сравнението на това, което се намира под капака, изглежда в полза на италианеца. Гамата двигатели на Maserati Grecale включва 2,0-литров 4-цилиндров "мек хибрид" с мощност от 300 и 330 конски сили (450 Нм въртящ момент и за двата), а на върха на гамата е версията Trofeo, която е оборудвана с двигател 3.0 V6 битурбо с 530 к.с. и 620 Нм.

Porsche Macan, от своя страна, започва с 2,0-литровия 4-цилиндров мотор с 265 к.с. и продължава с двигател 2.9 V6 във версиите S и GTS, развиващи съответно 380 и 441 к.с. За разлика от Maserati, който използва 8-степенна автоматична скоростна кутия, германският кросоувъра разчита на 7-степенен PDK автомат с двоен съединител.


Grecale vs Macan


Grecale печели срещу своя съперник благодарение на максимална скорост от 285 км/ч (срещу 272 км/ч) и ускорение от 0-100 км/ч за 3,8 секунди (срещу 4,5 секунди) .

Двигатели на Maserati Grecale

2.0 MHEV 300 к.с. 450 Нм 5.6 секунди 240 км/ч
2.0 MHEV 330 к.с. 450 Нм 5.3 секунди 240 км/ч
3.0 V6 битурбо 530 к.с. 620 Нм 3,8 секунди 285 км/ч

Двигатели на Porsche Macan

2.0 турбо 265 к.с. 400 Нм 6,4 секунди 232 км/ч
2.9 V6 S 381 к.с. 520 Нм 4,8 секунди 259 км/ч
2.9 V6 GTS 441 к.с. 550 Нм 4,5 секунди 272 км/ч

Електрически модификации


Grecale vs Macan


Официално беше обявено, че италианският SUV ще получи електрическата версия Folgore (на снимката) с батерия с капацитет 105 кВт/ч и агрегат с 800 Нм въртящ момент.

Същата съдба ще сполети и съперника му, чиято електрическа версия ще излезе през 2023 г. (на 10-ата годишнина от появата на модела), като тя ще бъде изградена на платформата платформата PPE, разработена съвместно с Audi.


Grecale vs Macan


Други промени, които се очакват при модела на Porsche, е коригиране на производителността на двигателите, както и на оборудването, за да може Macan да се справи не само с Grecale, но и с други конкуренти на пазара.

0 от 500
  • #2
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Striker ( преди 2 години )
    Ни едното, ни другото! Те като близнаци! С тая тъпоумна СУВ мода, направо ми се повръща. Грозни, еднакви, тежат повече, харчат повече, по-тежки и тромави, и най-вече безсмислени за 95% от населението по света!
  • #1
    8 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    маркетолозите трябва паметник да направят на този който измисли понятието сув за да може част от цивилизованото човечество да хвърля камъни по тази птицечовка наречена сув