IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пушенето в колата в Германия може да ви струва 3000 евро

Санкцията ще се налага, ако в автомобила пътуват деца или бременни

Пушенето несъмнено е нездравословен навик, от който страдат не само самите пушачи, но и хората около тях. В много държави в Европа то е забранено на закрито, но в частно превозно средство човек е свободен да прави каквото поиска. Това обаче скоро ще се промени, тъй като властите в Германия смятат да въведат мерки, с които да предпазят пътниците от нежеланите рискове за здравето.


пушене


Според германското издание 24auto, Съветът на Северен Рейн-Вестфалия в Бремен и Хамбург, е инициирал изменение на параграфи 1, 2 и 5 от Федералния закон за защита срещу тютюнопушенето. Това би попречило на шофьорите да пушат в превозните си средства в присъствие на бременни жени или непълнолетни. Забраната не важи за хора, които шофират сами.

Идеята на промяната в закона е, че пътниците не могат доброволно да избягат от дима. Отварянето на прозорец или люк също не е достатъчно - единственият начин да се размине глобата е превозното средство да бъде напълно открито. Хванатите в нарушение ще плащат глоби, които варират от 500 до 3000 евро.

Изследванията на лекарите показват, че 166 000 деца по цял свят стават жертви на "пасивното пушене". Според Германския център за изследване на рака (DKFZ), концентрацията на дим в превозното средство е до пет пъти по-висока, отколкото в средно опушен бар. Лекарите са категорични, че над милион непълнолетни в Германия в момента са изложени на тютюнев дим в колите.

Предстои проектозаконът да предаден на германския федерален парламент, който ще реши дали да приеме предложението или не.
Германия вече веднъж се опита да забрани пушенето в превозни средства през 2019 г., но не успя. Ако този път успее, Германия ще се присъедини към страни като Великобритания, където забраниха пушенето в превозни средства при подобни обстоятелства през 2015 г.


0 от 500
  • #6
    13 rate up comment 3 rate down comment
    До 5 ( преди 2 години )
    Как ли хората са живели хиляди години без тези закони? Все бремени и деца са убивали нали! Жалко, че е пълно с изпразнени от съдържание същества, като теб, които не схващат същността на проблема, радвайки се на поредния безумен закон, който уж ще ги защити, а прави точно обратното...
  • #5
    9 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Аз никога не съм убивал, и никога не бих убил, особено пък деца или бременни жени.Тези мало-умни закони обаче ми идват в повече. Всичко се прави уж в името и правото на човека, а всъщност колкото повече закони, правила и норми има, толкова повече ни се ограничават правата. Кого да убиваш е въпрос на лична отговорност и култура, а не на нормативна уредба.Не трябва да се забранява на хората да убиват със закони. Който иска да си убива на воля!
  • #4
    11 rate up comment 4 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    До 1 - Отвратителна е намесата на държавата в личния живот на хората. Тоталитарно е.
  • #3
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ако всички в колата пушат кво правим
  • #2
    13 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Едно време се стимулираше пушенето. Реклами навсякъде и дори американците имаха научни и медицински изследвания в които се твърдеше, че пушенето е полезно за здравето. Видеата все още ги има и всеки може да ги види, ако не вярва. после ни убеждаваха, че дизелите са най-екологични и накараха всички да се качат на дизели. в един момент обаче нито пушенето е полезно, нито дизелите са еко. Сори, ама тези дето управляват света са меко казано де-би-ли или нас ни правят на такива!
  • #1
    18 rate up comment 4 rate down comment
    пушач ( преди 2 години )
    Пушач съм, но никога не бих пушил в присъствие на непушач в затворено помещение, а при наличие на бременни или деца е просто абсурд да го правя. В колата почти никога не пуша. Спирам за почивка и там паля. Тези мало-умни закони обаче ми идват в повече. Всичко се прави уж в името и правото на човека, а всъщност колкото повече закони, правила и норми има, толкова повече ни се ограничават правата. Къде да пушиш е въпрос на лична отговорност и култура, а не на нормативна уредба.