IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пушенето в колата в Германия може да ви струва 3000 евро

Санкцията ще се налага, ако в автомобила пътуват деца или бременни

Пушенето несъмнено е нездравословен навик, от който страдат не само самите пушачи, но и хората около тях. В много държави в Европа то е забранено на закрито, но в частно превозно средство човек е свободен да прави каквото поиска. Това обаче скоро ще се промени, тъй като властите в Германия смятат да въведат мерки, с които да предпазят пътниците от нежеланите рискове за здравето.


пушене


Според германското издание 24auto, Съветът на Северен Рейн-Вестфалия в Бремен и Хамбург, е инициирал изменение на параграфи 1, 2 и 5 от Федералния закон за защита срещу тютюнопушенето. Това би попречило на шофьорите да пушат в превозните си средства в присъствие на бременни жени или непълнолетни. Забраната не важи за хора, които шофират сами.

Идеята на промяната в закона е, че пътниците не могат доброволно да избягат от дима. Отварянето на прозорец или люк също не е достатъчно - единственият начин да се размине глобата е превозното средство да бъде напълно открито. Хванатите в нарушение ще плащат глоби, които варират от 500 до 3000 евро.

Изследванията на лекарите показват, че 166 000 деца по цял свят стават жертви на "пасивното пушене". Според Германския център за изследване на рака (DKFZ), концентрацията на дим в превозното средство е до пет пъти по-висока, отколкото в средно опушен бар. Лекарите са категорични, че над милион непълнолетни в Германия в момента са изложени на тютюнев дим в колите.

Предстои проектозаконът да предаден на германския федерален парламент, който ще реши дали да приеме предложението или не.
Германия вече веднъж се опита да забрани пушенето в превозни средства през 2019 г., но не успя. Ако този път успее, Германия ще се присъедини към страни като Великобритания, където забраниха пушенето в превозни средства при подобни обстоятелства през 2015 г.


0 от 500
  • #16
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Grammar Nazi ( преди 2 години )
    Ко речи, ко?
  • #15
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Iv_valchev@abv.bg ( преди 2 години )
    Super predlojenie takmo se nauchat na spat da pu6at i davse grogirvat po traseto v germaniq no trebva 3000 a minimo 7000 to 19.000 evro ae zakona i dago napravqt ot utre mnogo markomani pu6at chegari i elektroni boklychi
  • #14
    5 rate up comment 1 rate down comment
    До 11 и 6 ( преди 2 години )
    Не виждам каква ви е проблема със свободата, след като не мислите да убивате бременни жени и деца или да пушите в тяхно присъствие?Ако не го правите какви свободи ви нарушават с тази глоба? Или се правите на светци, но много се притеснявате да не ви глобят докато пушите в автомобила в присъствието на децата си. Аз защо не се притеснявам? Сигурно защото спирам поне веднъж два пъти до морето, за да изпуша една цигара с кафе, без да правя децата си, а не поставям себе си над тях.
  • #13
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Вътю Т. Панчев ( преди 2 години )
    КОГАТО КАНЦЛЕР ИМ СТАНЕ НЕКОЙ МУСТАФА ЩЕ ГИ ЗАБРАВЯТ ТИЯ ЗАКОНИ ...СКОРО ЩЕ Е .
  • #12
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Пепе ( преди 2 години )
    Моралното отношение е едно, ама както четете има по статистика 1милион които не го спазват, за тях е тоя закон.
  • #11
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Наместо да направат някаква кампаня против пушенето в колата в присъствие на бремени и деца, те ще го регулират със забрани и глоби. Наистина не са малко хората които го правят, но с една добре обмислена кампаня ще ги едуцитат такивата. Работата е там че законите с които ни защитават все повече ни ограничават да се чувстваме свободни. Предпочитам общество с по висок морал и по малко забрани и регулации
  • #10
    5 rate up comment 4 rate down comment
    реплика ( преди 2 години )
    А в България кога ?
  • #9
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    В Гърция има подобен закон от 2019г.Глобата е около 120 евро.
  • #8
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тоест - нищо не се променя. Никой и до сега не е пушил в колата ако е качил бременна или децата си. Тук-там ще се намери някой, но като изключение.
  • #7
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Страна в която не само има закони, но и се спазват а тук дори елементарна организация на движението в един Мол не могат да разберат, карат в насрещното и ми се правят, че не знаят къде е знака СТОП.