IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Citroen спира бензиновите мотори за Европа до 2030 г.

След това двигатели с вътрешно горене ще се предлагат само за развиващите пазари

Френският производител Citroen ще се превърне в изцяло електрическа марка през 2030 г., но това ще важи единствено за Европа, тъй като и след това компанията ще продължи да продава модели с двигатели с вътрешно горене в Китай и на развиващите се пазари.


Citroen


Според информация на изданието L’argus, още през есента на 2023 г. ще се появи електрическият Citroen C3, който ще бъде последван от кросоувъра на ток e-C3 Aircross. За 2025 г. е насрочена премиера на още един кросоувър - e-C5 Aircross.

Едновременно с това на електричество ще премине и лекотоварната гама на френската марка, като първият модел ще бъде e-Berlingo. Целият процес трябва да приключи в края на десетилетието.

Трябва да се отбележи, че и други брандове от групата Stellantis през близките години активно ще се насочат към внедряване на електрически двигатели в моделите си. До 2030 г. изцяло електрически марки в Европа ще станат Peugeot, DS, Fiat и Opel.

„Подготваме се за достигане на достигане на 100% продажби на електромобили в Европа и на 50% в САЩ“, обявиха от ръководството на алианса.

0 от 500