IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европейската комисия ни отряза за субсидия за електромобили

Обявената от българските власти помощ от 12 000 лева за кола засега няма да бъде отпусната

Искането на България за субсидия от 6140 евро за покупка на електромобил беше отхвърлено от Европейската комисия. Помощта беше залегнала в българските планове за следващия програмен период на оперативна програма „Околна среда“. От изказване на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов пред Министерски съвет обаче става ясно, че това искане е било определено като недопустимо в европейската Генерална дирекция "Регионално развитие". Причината е, че България искаше да финансира субсидията със средства основно от оперативната програма за екология (23.5 милиона евро) и по-умерено национално съфинансиране (6.5 милиона евро). В 17 от 27-те членки на ЕС в момента има преки субсидии за покупка на електромобили, но те се финансират основно от националните бюджети.


електромобили


Информацията на Сандов идва на фона на демонстрираната преди това твърда увереност, че планът ще бъде одобрен и стимулите ще могат да стартират още тази година. Според министъра въпросът за субсидиране на електромобили остава на дневен ред. "Трябва да се търси решение евентуално в ОП Транспорт", коментира той.

Алтернативата е да се потърси финансиране с бюджетни средства. На това мнение са и от Асоциацията на автомобилните производители (ААП), чийто председател Храбрин Иванчев даде примери с държави като Хърватия и Гърция. Там автомобили не се произвеждат, но въпреки това има добре развити програми за субсидиране на електрически превозни средства.

„Правителството трябва да намери начин, по който да вкара разходите за подпомагане на покупката на електромобили в бюджета. Така се работи в повечето държави в Европа, така че нещата са напълно изяснени и има откъде да бъде взет пример“, коментира Иванчев за Automedia.


0 от 500
  • #11
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Всеки жител на София губи по над 4000 лв. годишно заради мръсния въздух, сочи доклад на Европейския алианс за обществено здраве.Това каза по повод икономическия ефект от мръсния въздух Петър Живков - създател на приложението за проследяване качеството на въздуха AirLief, пред Bulgaria On Air. Преките последици са от хоспитализации, а непреките при преждевременната смърт. Мръсният въздух води до сериозни хронични заболявания, които впоследствие се отразяват и върху икономиката чрез нашето ...
  • #10
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    никакви субсидии за социалисти и комунисти
  • #9
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Колев ( преди 2 години )
    Тези новите са в пъти по-зле от старите.Защо не се върнат там от където са дошли, тъй като всеки ден на власт ни връща назад със по 100дни. Пази боже от такива профани, като тях!!!
  • #8
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    То няма лошо да се субсидират, но почти всички ел. коли струват над 50 хил. лв. с изключение на Дачия спринг, поради което ще се окаже, че бедните, които карат коли над 10-15г. ще субсидират с данъците си /защото именно от тях идват основните данъчни постъпления/ по-заможните.
  • #7
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Бедна държава управлявана от популисти няма как да намери бюджет за това точно, в момента наясно ли сте колко хора чакат на опашката за субсидии, такива глезотии преди ковида може би бяха по-възможни, сега твърдо не.
  • #6
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    1-ви, принципно съм съгласен, че всякакви субсидии трябва да се разкарат или ако толкова искат да е като преди 10г- казват за покупка на нов автомобил. А оттам всеки да си решава какво иска. Ел. кола не е покрива нуждите на всеки, освен за такива, които карат малко, предимно на къси разстояния (или времето не е фактор) и най-вече имат къде да я зареждат.
  • #5
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
  • #4
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
  • #3
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    шминтирит, ти като социалист не си ли доволен? странно
  • #2
    13 rate up comment 9 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Който иска такава пpoстотия да си плаща! Киро и шайката му е ясно, че са пълен въздух под налягане.