IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европейската комисия ни отряза за субсидия за електромобили

Обявената от българските власти помощ от 12 000 лева за кола засега няма да бъде отпусната

Искането на България за субсидия от 6140 евро за покупка на електромобил беше отхвърлено от Европейската комисия. Помощта беше залегнала в българските планове за следващия програмен период на оперативна програма „Околна среда“. От изказване на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов пред Министерски съвет обаче става ясно, че това искане е било определено като недопустимо в европейската Генерална дирекция "Регионално развитие". Причината е, че България искаше да финансира субсидията със средства основно от оперативната програма за екология (23.5 милиона евро) и по-умерено национално съфинансиране (6.5 милиона евро). В 17 от 27-те членки на ЕС в момента има преки субсидии за покупка на електромобили, но те се финансират основно от националните бюджети.


електромобили


Информацията на Сандов идва на фона на демонстрираната преди това твърда увереност, че планът ще бъде одобрен и стимулите ще могат да стартират още тази година. Според министъра въпросът за субсидиране на електромобили остава на дневен ред. "Трябва да се търси решение евентуално в ОП Транспорт", коментира той.

Алтернативата е да се потърси финансиране с бюджетни средства. На това мнение са и от Асоциацията на автомобилните производители (ААП), чийто председател Храбрин Иванчев даде примери с държави като Хърватия и Гърция. Там автомобили не се произвеждат, но въпреки това има добре развити програми за субсидиране на електрически превозни средства.

„Правителството трябва да намери начин, по който да вкара разходите за подпомагане на покупката на електромобили в бюджета. Така се работи в повечето държави в Европа, така че нещата са напълно изяснени и има откъде да бъде взет пример“, коментира Иванчев за Automedia.


0 от 500
  • #41
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Д-р Исня ( преди 2 години )
    Схемата е Съюзът да финансира, а да се осчетоводява, че правителството финансира и да се прибере едната субсидия на "сигурно място". Тарикатите винаги ще са на мода тук.
  • #40
    8 rate up comment 1 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    И да добавя, добре че с сме в ЕУ, иначе нямаше изобщо да обсъждаме никакви ел. коли, камо ли субсидии! Тука хората и бизнеса живеят въпреки управляващите и благодарения на далечната подкрепа от ЕУ!
  • #39
    7 rate up comment 4 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Нашите пак са се проявили, с невероятно предложение попарено своевременно от европейците! Киро и компания сигурно си мислят, че за чистия въздух в градовете ни трябва да се грижи Брюксел, както за отбраната на въздушното ни пространство се грижат НАТО! Скоро може да предложат и данъците да се събират и разпределят от Брюксел, май ми се струва че може по- добре да сме!
  • #38
    2 rate up comment 8 rate down comment
    Мда ( преди 2 години )
    В България субсидии ще ползват хора, които така или иначе ще си купят я тесла, я ел. порше, ауди или мерцедес. Демек ще се облажат тия, дето не ги бърка да изхарчат едни 100-200 000лв за кола! И как точно това ще помогне на околната среда?! И как точно това ще накара средностатистическия Българин да живее по добре?!? С това си решение ЕС ми се издигна в очите!
  • #37
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Още не сте разбрали какво значи парников ефект? На село не можете ли поне един парник да си направите?
  • #36
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Реалността е, че голтаците нямате думата какво и как ще става. Явно сте много бедни щом всяка дума за Тесла така ви фрустрира.
  • #35
    22 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Нека да махнат 20% ддс за електричките и готово, ето ти субсидия.
  • #34
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Бастри ( преди 2 години )
    К. Прав си, наказал те е.
  • #33
    7 rate up comment 3 rate down comment
    К. ( преди 2 години )
    Земи пари от бедните-дай ги на богатите! Защо? За да се бориш с "климатичните промени", с тоя, дето духа, с "нероден Петко", с въглеродните емисии. Въглеродни същества ще ликвидират въглерода, който излъчват. Ликвидирате себе си, гл_упендери... *** отизмът е тотален, самоубийството е в ход! Господ, като иска да накаже някого, първо му взима ума!
  • #32
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ако няма някаква далавера при отпускането на тези средства и не може да бъде открадната една голяма част от тях, то никога няма да бъдат отпускани. Другото нещо с което се допуска грешка на запад е, че не класифицират електромобилите. Например да се отпускат повече пари за малки и икономични високо ефективни коли и малко за големи, тежки с голяма мощност неефективни. Замърсяването е главно в градовете и трябват стимул за градски електрички на първо място.