IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европейската комисия ни отряза за субсидия за електромобили

Обявената от българските власти помощ от 12 000 лева за кола засега няма да бъде отпусната

Искането на България за субсидия от 6140 евро за покупка на електромобил беше отхвърлено от Европейската комисия. Помощта беше залегнала в българските планове за следващия програмен период на оперативна програма „Околна среда“. От изказване на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов пред Министерски съвет обаче става ясно, че това искане е било определено като недопустимо в европейската Генерална дирекция "Регионално развитие". Причината е, че България искаше да финансира субсидията със средства основно от оперативната програма за екология (23.5 милиона евро) и по-умерено национално съфинансиране (6.5 милиона евро). В 17 от 27-те членки на ЕС в момента има преки субсидии за покупка на електромобили, но те се финансират основно от националните бюджети.


електромобили


Информацията на Сандов идва на фона на демонстрираната преди това твърда увереност, че планът ще бъде одобрен и стимулите ще могат да стартират още тази година. Според министъра въпросът за субсидиране на електромобили остава на дневен ред. "Трябва да се търси решение евентуално в ОП Транспорт", коментира той.

Алтернативата е да се потърси финансиране с бюджетни средства. На това мнение са и от Асоциацията на автомобилните производители (ААП), чийто председател Храбрин Иванчев даде примери с държави като Хърватия и Гърция. Там автомобили не се произвеждат, но въпреки това има добре развити програми за субсидиране на електрически превозни средства.

„Правителството трябва да намери начин, по който да вкара разходите за подпомагане на покупката на електромобили в бюджета. Така се работи в повечето държави в Европа, така че нещата са напълно изяснени и има откъде да бъде взет пример“, коментира Иванчев за Automedia.


0 от 500
  • #31
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    в 17 от 27 страни има субсидии.. така че не сме само ние без. нашите решили даса тарикати и Европата да плаща на тези дето ше карат нови електички. защо тогава обявиха субсидията като е било ясно ,че няма да стане.
  • #30
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Hameleon ( преди 2 години )
    Дообре бе!!! 300 гигавата, 3000 гигавата зелени мощности... За това Макрон ще строи във Франция още 9 АЕЦ-а, щото слънчевите и вярърните им доставят достатъчно ток!!!
  • #29
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Да бе ( преди 2 години )
    Те в Европа са прости да изсипят едни пари за 12 000лв субсидия при покупка на кола, в държава с среден годишен доход 12 000лв! Кой ще получава субсидията? Наши и наши на наши и хора с пари! Схеми за източване колкото щеш ... промяна баце
  • #28
    14 rate up comment 4 rate down comment
    Бумеранг ( преди 2 години )
    Поредните неадекватни действия на Тея мърлячи! Чудя се кои гризнати мозъци им гласуваха доверие на изборите! *** народ, *** държава!
  • #27
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    явно няма значение какво се пише, чукчите са чукчи и не четат, но после не се сърдете, че на никой не му пука какво мислите
  • #26
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    и естествено въпросът за субсидиите на фосилните горива ( скромната сума от 11 милиона долара на минута) се премълчава, изключително сте неадекватни
  • #25
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    бля бля бля говорите си глупости колкото да не заспите. не знам колко пъти да кажа, че всяка година се строят по 300 гигават зелени мощности, а вече има над 3 000 гигавата. бля бля бля не можело, бля бля бедни сме и не искаме бля бля
  • #24
    8 rate up comment 3 rate down comment
    АЕЦ ( преди 2 години )
    Реакторите в Козлодуй се подгряват в малките часове, за да посрещнат сутрешния пик. И цялата тази енергия до сутринта отива на вятъра. С колите на ток ще се превърне в чисти километри.
  • #23
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Все едно като им кажеш smart grid им говории нещо?! "Smart Grid е електрическа мрежа с автоматизация, комуникации и ИТ системи, която може да наблюдава потоците на енергия от точките на генериране до точките на потребление (дори до нивото на уредите) и да контролира потока на енергия или да намали натоварването, за да съответства на генерирането в реално време или близо до реално време" Най-много да кажат, че е фантастика.
  • #22
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Да разбирам ли, че ви е все тая колко пари получават фосилните горива? Но твърдо не искате субсидии за зелените мощности и електричките? Много лицемерно и нагло, разбирачи! Иначе аз съм против всякакви субсидии, защото по-качествените технологии обикновено побеждават ( сещам се само за три изключения).