IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

България срещу Великобритания на пазара втора ръка

По-богати ли сме от англичаните? Вижте Топ 10 на употребяваните модели тук и на Острова

От години сме свикнали оплакваме от окаяното състояние на българския автомобилен пазар. Да не говорим за навика на западните медии винаги да добавят "най-бедната страна в ЕС", когато говорят за България, абсолютно независимо от темата. Но едно сравнение между най-продаваните коли втора ръка у нас и във Великобритания показва, че картината не е толкова черно-бяла.


десен волан, ляв волан
  
   
Разбира се, има съществена разлика между вторичния пазар на Острова и предлаганото в Горубляне и Дупница. Средната възраст на колите тук е осезаемо по-висока и пазарът в България е по-скоро трета и четвърта, отколкото втора ръка. Но ако се абстрахираме от датата на производство, българите карат по-мощни, по-големи и по-луксозни автомобили от британците.

В Топ 10 на най-продаваните употребявани коли на Острова има три скромни суперминита, включително на първите две места, три обикновени семейни хечбек модела, три малки премиум модела и един премиум в D-сегмента. В България нещата изглеждат точно наопаки: три премиум модела от D-сегмента, два от от Е-сегмента и един от С-сегмента, един обикновен D-седан, един миниван и само два масови хечбек модела.

Естествено, обяснението на този парадокс няма нищо общо с покупателната способност на населението. Факторите, които позволяват вторичният пазар в България да се доминира от стари Mercedes и Audi, са основно два. От една страна, обърнатото данъчно законодателство у нас поощрява старите коли с големи двигатели, вместо да ги наказва. От друга, все още ниската цена на труда и недотам регулираният сервизен сектор позволяват подобни автомобили да се поддържат много по-евтино, отколкото на Запад. Ако не бяха тези фактори, пазарът в Горубляне вероятно щеше да е точно като английския. Но ако си представим обратното, дали и англичаните не биха предпочели по-стар Mercedes пред по-нова, но по-скромна Fiesta? Кажете ни какво мислите в коментарите.
   
   
Топ 10 втора ръка - България срещу Великобритания (ГАЛЕРИЯ):

 

0 от 500
  • #5
    28 rate up comment 1 rate down comment
    оле божке ( преди 2 години )
    браво, интерестна статия. иначе се вижда,че нито островните пияндурници, нито нашите пияндета разбираме от здрави коли
  • #4
    13 rate up comment 24 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    За София е крайно време да въведат ограничения за автомобили над15 години
  • #3
    24 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Няма лошо нека си карат хората стари премиуми, като не могат да си купят по-нови, но поне да са си с катализатори и филтри. Да сложат в София и другите по голями прадове в страната задължително Еуро 4, па нека си кара кой каквото може да си позволи
  • #2
    10 rate up comment 6 rate down comment
    До 1 ( преди 2 години )
    Това е българско или руско изобретение.Само ми е чудно как са вързали педaлите..и как работи с таблото.
  • #1
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Fury ( преди 2 години )
    Какво е това чудо с ляво-десен волан с ремъчна предавка?