IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota разработи фалшива механична скоростна кутия за електромобили

При смяна на предавките системата изчислява виртуалните обороти на двигателя

Японският производител Toyota е подал заявка за патент за новото си изобретение - ръчна скоростна кутия за изцяло електрически превозни средства. Това разкриха от американската служба за патенти и търговски знаци.


скоростна кутия


На външен вид устройството изглежда напълно нормално. То има превключвател като при Toyota GR 86, както и дори педал на съединителя, който обаче не работи. В подадения документ японската компания нарича и педала, и скоростния лост „псевдо“, като обяснява, че те нямат никаква практична функция. Тоест, те служат само за забавление и не се свързани механично.

При „превключване на предавките“ специален контролер ще изчислява виртуалните обороти на двигателя и ще ги покаже на чистачката на предното стъкло. Симулацията на смяна на предавката е придружена от характерен звук, причинен от прекъсване на тягата на електродвигателите.

Самата идея за електрическите автомобили с ръчна скоростна кутия съвсем не е нова. Още през миналата година компанията MW Motors предложи електрическа версия на руския УАЗ, като тя е с механични скорости. В случая обаче първите две предавки, както и четвърта не се използват, а трета е автоматична. Пета скорост се използва единствено при скорост 100 км/ч.

На свой ред друга компания - Electrogenic, която също превръща стари автомобили в електрически коли, използва подобно устройство в последния си проект - Porsche 356. При него оригиналната 4-степенна скоростна кутия е оставена, като тя може да симулира смяна на предавките по време на движение. Това обаче се прави само за забавление.

0 от 500
  • #12
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Сандоканса ( преди 2 години )
    *** що ли се учудвам, то остана ли нещо истинско в тоя свят? Всичко е поза
  • #11
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    Тойота не е ли по добре първо да разработят истинска електрическа кола, пък после да правят бутафорна скоростна кутия за електрически автомобили
  • #10
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Пф кхх чшшш ( преди 2 години )
    Общо взето хвърлят пари за глупости. Явно ги копаят и не им е проблем. Боли ме и без това.
  • #9
    16 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Напоследък фирмите се надпреварват кой ще измисли по голяма глупост.
  • #8
    22 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Да сложат и фалшив стартер да се чува като пали колата. И после вибратор да тресе като от двигател. Също и да гасне колата като пуснеш по-рязко съединителя да им е гадно на начинаещите шофьори че много ги разглезиха напоследък!
  • #7
    16 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 2 години )
    Могат да допълнят бутафорията с колонки които като смениш предавка да променят звука на двигателя. А отзад да сложат бутафорен ауспух и оттам да излиза дим/пара за да е пълна бутафорията хаха. След време когато колите станат напълно автономни така сигурно ще слагат и волан да си го връткаш за забавление ;-)
  • #6
    13 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Аз карам автоматик ама от време на време си превключвам на ръчна смяна, ей-така да си играя с лоста щот в колата няма как да си играя с оная работа.
  • #5
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Харесвам ръчката, макар че големия й плюс е при каране за забавление, ясно ми е че след 7-8 години сигурно ще карам електричка, ама тоз мъжки полов орган за какво ми е? Разбирам ако имаше бърза и бавна предавка макар, че при електромобилите по-добре да оставиш компютъра да реши коя да ползва.
  • #4
    23 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Сега остава и фалшив електромобил да направят.
  • #3
    13 rate up comment 23 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Нищо неочаквано. Тойота от десетилетия прави цели фалшиви коли, една фалшива скоростна кутия ли не може да направи!