IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дизелов VW Passat все още държи рекорда за пробег с един резервоар

Най-доброто постижение в историята навърши 10 години и явно няма да бъде подобрено

Дизеловите двигатели сега са на ръба на изчезването. С постоянно увеличаващия се пазарен дял на хибридите и електрическите машини, сбогуването с дизеловите двигатели изглежда само въпрос на време.


VW Passat - дизел, рекорд


Преди 10 години обаче дизеловият двигател беше кралят на пазара, особено в Европа. В САЩ, където винаги потребителите са предпочитали бензина, също го оцениха и през 2012 г. именно там Volkswagen Passat SE TDI постави рекорда за най-голямо изминато разстояние с едно зареждане на резервоара – 73 литра дизел бяха достатъчни за пробег от 2616 км (2,79 л/100 км).

За да установят невероятния рекорд, австралийските съпрузи Джон и Хелън Тейлър предприеха пътуване от Хюстън (Тексас) до Стърлинг (Вирджиния). За три дни двойката измина повече от 2600 км, а това, което прави рекорда още по-впечатляващ е, че разстоянието беше изминато при нормални условия на шофиране.


VW Passat - дизел, рекорд

VW Passat - дизел, рекорд


Австралийците дори е натоварила колата с 54 кг багаж, като се сменяла зад волана. Съпрузите никога не са карали повече от 14 часа на ден и са постигнали средна скорост от 61 км/ч. Резултатите от пътуването им са доказани с всички необходими сертификати, като използваното гориво е проверено от полицията в Тексас при потегляне, както и при пристигането във Вирджиния.

Крайният резултат е наистина невероятен, като се има предвид, че Volkswagen с 2.0 TDI двигател със 140 к.с. и 6-степенна механична скоростна кутия е хомологиран в САЩ с комбиниран разход на EPA(Американската агенция за опазване на околната среда) от около 5,56 л/100 км.


VW Passat - дизел, рекорд


Семейство Тейлър обаче са истински специалисти в икономията на гориво, като държат още няколко рекорда, а също така организират курсове и семинари за шофьори, на които ги съветват как да намалят консумацията на бензин и дизел.

0 от 500
  • #49
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Skoda Fabia 2007 1.9 TDI - 3.5 l/100, София - ВарнаКарах с 80 на 5та, двигателя се движеше между 1500 и 1600 оборота.Като цяло не бих го повторил, но ми беше интересно колко ще падне. А и нямаше трафик, тъй като пътувах по малките часове.
  • #48
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    VW тоалетните и като цяло ВАГ толаетните могат да дадат този разход само на масло по път към сервиза и на излизане от сервиза.ВАГ фенчетата пак почнали да се надлъгват че нафтофите тоалетни вървят на изпарения.Ще кажеш ,че не сме се возили и виждали как тоа разход е непостижим с нормлано шофиране.Разходи с цел снимка: виж колко малко ми гори всички имаме,но са лъжа и измама тия моментни смехории.
  • #47
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Руслан ( преди 1 година )
    Това е абсолютно невъзможно, освен ако не са се спускали по наклон или не са я бутали!!! Такъв разход е невъзможен за този двигател!!!
  • #46
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Гаранция, че са модифицирали колата и са скрили втори резервоар. 5,5 разход по книга няма как да стане на 2,8!
  • #45
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Фолцваген Туран 1.9 105 КС 3.7 съм видял.
  • #44
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Дамян ( преди 2 години )
    Аз понякога с моята бензинка постигам разход 1-2 литра.Понеже живея на баир я бутвам леко да потегли и така километър по инерция.После ръгам на пета и хващам извънградско с 40-50 км/час.Когато има наклон я гася и карам по инерция и разходът ми пада 5-6 пъти.Та така и тези двамцата със средна скорост от 60 км/час означава, че на места са карали с 30-40 км.
  • #43
    2 rate up comment 3 rate down comment
    МММ Не ( преди 2 години )
    Не само се съобразяват кораби и самолети с еко нормите,но им наложиха и максимални скорости на движение за по-нисък разход, въпреки, че не виждам каква икономия ще направи един кораб заради екипажа, който трябва да се храни и да му се плаща.
  • #42
    9 rate up comment 2 rate down comment
    някой ди ( преди 2 години )
    аз не знам какъв е този разход моята вектра 2.2 дти думка 8 дизел на нормално каране
  • #41
    5 rate up comment 12 rate down comment
    Аз ( преди 2 години )
    Шкода Октавия 3 ФЛ, 150к.с. 2 ТДИ - Най-добро постижение на дистанция 112 км - 2.1 л/100. От Ихтиман до Бургас - 2.7л/100. Това е практически същия двигател, с някои подобрения за Евро 6.Нямам шанс да им бия рекорда, защото резервоарът ми е 45 л ( с резервата още малко).
  • #40
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Владислав ( преди 2 години )
    Пасат б5.5 130 1,9 TDI к.с 6-степенна ръчна кутия. София-Враца средна скорост 80-90км най-много съм свалял на 6,3 л. На по-забутани пътища без интензивен трафик със скорост 60-70 км съм падал до 5,5л. Това е макс ,по-надолу не съм слизал макар,че може по-опитни шофьори да свалят още малко разхода,но и аз не съм имал намерение да карам икономично.Казвам какво аз съм засякъл.