IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаете ли какво е "тираджийска пералня"?

Любопитно изобретение, което е полезно на дълъг път с камион

Неведнъж сме ви разказвали за най-различни трикове, използвани от професионалните шофьори на големи камиони. някои от тях са доста хитроумни, а други - не толкова, но независимо от всичко са интересни за широката аудитория. Именно за едно такова изобретения ще ви разкажем сега.


тираджийска пералня


Става дума за импровизирана тираджийска пералня. Особено разпространени такъв тип перални са в Турция и Русия, където за подобно решение не може да бъде наложена глоба. По европейските пътища обаче също може да се срещне TIR с прикрепена голяма туба на едно от колелата.

Условието е пластмасовият съд да е с по-голям отвор и да се побира във вътрешния диаметър на джантата. В съда се поставят мръсните дрехи, налива се вода и препарат за пране, а тубата се стяга със специален колан (какъвто има в арсенала си всеки тираджия) за джантата. Шофира се бавно (до 50 км/ч), а центробежната сила върши останалото.

0 от 500
  • #23
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Niky ( преди 2 години )
    Много сте *** бе близалки
  • #22
    1 rate up comment 0 rate down comment
    RB-94 ( преди 2 години )
    С бидон става,не с туба за гориво. KAPPA
  • #21
    23 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Пълен идиотизъм.Няма нищо вярно в написаното, защото при тази скорост центробежната сила ще фиксира в единия край и водата и дрехите, както е при центрофугата на пералнята и то на ниски обороти. Чиста физика.
  • #20
    16 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Tova sa pulni, ama pulni gluposti. 80% ot marerialite vi sa se takiva
  • #19
    14 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    В Русия не ползват за това туби,а ги слагат на ремаркетата за да им показват дали се въртята колелата защото заради студа могат да замръзнат и това е на север където е много студено,напр.в Якутия или далечния изток.
  • #18
    32 rate up comment 4 rate down comment
    Дидо ( преди 2 години )
    Карал съм в Русия и в Турция, но никога не съм виждал подобна простотия.
  • #17
    36 rate up comment 30 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Знаем. На някой наклон тираджията изпуска камиона с по-висока скорост, тубата излита, пробива предното стъкло на някоя кола и убива цяло семейство. Затова такива нелепици ги има само в държави, в които не се ценят човешките животи, управлявани от диктаторите Путин и Ердоган.
  • #16
    29 rate up comment 4 rate down comment
    Дедо ( преди 2 години )
    После връзваш дрехите по огледала и чистачки и имаш сушилня! :D
  • #15
    31 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 2 години )
    А отвора на тубата колко трябва да е че да си вкараш дрехите вътре и варелите са с малка капачка и там не можеш да пъхнеш нищо! Я руснаците да си направят такава пералня в якутия! Кой ще търпи някой пред тебе да кара с 50 километра в час! Този който е писал статията е от тези журналисти дето пишат че почват да глобяват за зимни гуми, или камионите били с летни гуми!!!!
  • #14
    11 rate up comment 1 rate down comment
    И ( преди 2 години )
    какво ще правим? Газиран цвик!