IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо и как опитните шофьори загряват амортисьорите в студено време

През зимата сгъстеното масло не може да премине през каналите

Много шофьори съзнателно загряват двигателя и скоростната кутия, преди да потеглят на път през зимата. Но малко хора знаят, че елементи от окачването на модерен автомобил също трябва да се загряват, особено когато навън е много студено. Сега ви разказваме как да правилно да ги „затоплите“ за да не давате пари за ремонт по-късно.


амортисьори


Шасито на автомобила също изисква загряване, особено амортисьорите. Но за разлика от захранващия блок, те се загряват в движение с ниска скорост. В същото време е много желателно пътят да е гладък и без дупки. В противен случай ще възникне ситуация, когато поради пропадане на колелата в ями, сгъстеното масло на амортисьорите няма да може да премине през каналите, което ще доведе до проблеми в неговата циркулация.

А при ударно натоварване се увеличава рискът от повреда на уплътненията на ствола или загуба на херметичност във въпросните уплътненията, което води до изтичане на маслото. Ако се появят течове на масло, амортисьорът трябва да бъде сменен, тъй като той вече е „мъртъв“.

Сега ще ви кажем колко време отнема загряването на амортисьорите. В нашия случай не е важно времето, а разстоянието. Ако температурата навън е около минус десет градуса, тогава маслото се загрява и достига стандартната работна температура след около 600 метра пробег. Припомняме, със спокойно движение и без щурмуване на ями или неравности.


амортисьори


Също така отбелязваме, че загряването на амортисьорите преди пътуването не е достатъчно за тяхното "здраве". Факт е, че с увеличаване на скоростта амортисьорите започват да се охлаждат от ледения въздух и ако е много студено, тогава работната температура на маслото може да падне.

Това също води до намаляване живота на частите. И още нещо, производителите умишлено намаляват ресурса на съвременните амортисьори. Те "живеят" около 60 000 км, а тежката експлоатация допълнително съкращава жизнения им цикъл.

0 от 500
  • #23
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Този който е ръсил ,,мозък" знае ли ,че се използват специални хидравлични масла които запазват вискозитета си от -20 до+60 градуса?
  • #22
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Хондю ( преди 1 година )
    На 24 години. На 400 000 км. От мен 300 000 км. Задните амортисьори са си оригинални без проблеми. Предните сменени преди 280 000 на 10 години (преди 14 години). Не загрявам. Само кормувам.
  • #21
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тотални глуповетини - ще загрявам амортисьори... а крушките на фаровете да загрея преди да ги включа? Една крушка за фар е 15 кинта, един амортисьор е 60 лева... живота е прекалено хубав, за да ги мисля и преживявам, да им правя гимнастики, че да изкарат някой месец повеч(и то не се знае дали ще изкарат). А ако тия пари са ви много: за колело сте. Там малко загрявате двата пeдaлa с духане, качвате се и тръгвате...
  • #20
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Pip ( преди 2 години )
    Да не забравяме, че сме в България. Гладък и равен път е трудно да намериш, особено пред блоковете. Повечето улички са като лунен пейзаж. А за живота на амортисьорите е относително. Моята кола е на 10 г. и 240000км. Все още съм с оригиналното окачване и няма проблеми за сега.
  • #19
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Toto Rino ( преди 2 години )
    КАжи честно ! :))))
  • #18
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Патил ( преди 2 години )
    Тва плюене е понеже на никой от вас не му се е случвало замръзнали амортисьори. Вдъpвeни на кокал от студа. Караш по нормален булевард и главата ти се тресе като на пружина, а кръста как боли... Тогава разбираш колко работа всъщност върши амортисьора при наглед гладък път.
  • #17
    21 rate up comment 5 rate down comment
    д-р.Куртев ( преди 2 години )
    Заедно със статиите за държача на акумулатора,замръзналата капачка за горивото и тази-поредната глупост от този "автор"
  • #16
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Жалкото е че много хора пътуват с амортисьори като този от снимката и се хвалят как прецакали системата и взели ГТП-то от раз.
  • #15
    17 rate up comment 4 rate down comment
    Емил ( преди 2 години )
    Какви глупости пишете?
  • #14
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Jjj ( преди 2 години )
    Значи в опътването на БМВ пише палиш на минус 10 и го вкарваш в червеното за да загрява нали ?