IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И Porsche записа рекордна 2021 година

Електрическият Taycan би 911 по продажби и отбеляза двоен ръст

След като луксозни марки като Lamborghini, Bentley и Rolls-Royce обявиха изминалата 2021 година за рекордна, сега и от Porsche заявяват мястото си към печелившите автомобилни производители. Въпреки кризата с микрочиповете и незатихващата такава с коронавируса, компанията от Цуфенхаузен постави нови продажбени рекорди за изминалите 12 месеца.


Porsche Taycan GTS


Германската спортна марка е лансирала 301 915 автомобила миналата година, което ще рече ръст с 11% спрямо 2020. При това, ръст в търсенето на динамичните машини е имало общо взето във всички региони по света, с малки изключения. Все още, Китай е най-големият пазар за Porsche, където компанията е пласирала 95 671 машини или с 8 процента повече от 2020.

Вторият най-важен пазар за компанията е САЩ, където са лансирани 70 025 автомобила или ръст с цели 22%. В Европа производителят е продал 86 160 машини, което е със 7% отгоре спрямо 2020. В родната Германия също има увеличение - с 9% до 28 565 бройки. Интересното е, че близо 40% от новите коли на Стария континент са с плъг-ин хибридно или електрическо задвижване.


Porsche Macan


Това, което едва ли ще ви изненада е, че за поредна година най-продаваният модел на Porsche е Macan. По-малкият кросоувър на марката е намерил 88 362 нови собственици през 2021. Доста близо до него е и по-големият SUV Cayenne, който е реализирал 83 071 бройки за последните 12 месеца.

Вятърът на промяната е представен от Taycan, който  успя да реализира повече продажби, отколкото легендата 911. Електромобилът е записал 41 296 поръчки, спрямо 38 464 за спортния модел със задноразположен двигател. Постижението на екологичния модел е още по-впечатляващо, на фона на това, че 911 е имал най-добрата си година в историята до момента, като пък Taycan отбелязва почти двоен ръст.

Що се отнася до флагманския лек автомобил Panamera, той записва 30 220 продажби през 2021 г. 718 Boxster / Cayman се отчита с общо 20 502 поръчки за изминалите 12 месеца. Очаква се настоящата 2022 също да е повече от силна за Porsche, като според шефа по продажбите Детлев фон Платен "търсенето остава много високо, като поръчките са на предела на възможностите ни".

0 от 500
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    проблема на електрическите автомобили е че губят енергия дори и в покой за да се подържа оптимална температура на батериите и кпд на електрическата енергия добивана от ВЕИ е по ниска отколкото на двг единственно от водноелектрически централи е на далавера защото там енергията е денонощна и е независима от слънчевото греене и вятъра
  • #3
    5 rate up comment 1 rate down comment
    леко брат ( преди 2 години )
    Той, ДВГ-то, още откакто го изобрети германеца Ото го отписват: парният двигател по-ефективен, конете по-лесни за подръжка и още и още, ама той типично по немски, не се дава и не се дава!! Така, че не бързайте и вие "познавачи" да го отписвате!!!
  • #2
    6 rate up comment 9 rate down comment
    До #2 ( преди 2 години )
    Голяма глупост си написал. Какво значение има, колко пари имам и колко много искам да карам ел. автомобил, ако не мога да преглътна недостатъци като време и място за зареждане. Вероятно си на не повече от 16год. и те разбирам.
  • #1
    9 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Нормално. Хората с пари винаги биха предпочели електромобил. По-добър е от колите с ДВГ по всички показатели. Много скоро ще имат и по-голям пробег от бълващите отрова ауспуси.