IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ето кога цените на автомобилите ще започнат да падат

Увеличение на производството се очаква не по-рано от лятото, категорични са експерти

От началото на 2022 година са изминали само десетина дни, но те започнаха с някои лоши новини за тези, които искат да си купят кола. Статистиката показва, че от началото на годината цените на новите автомобили са се повишили от 1% до 5%. Но докога ще растат цените?


цени


Цените на автомобилите ще започнат да падат едва към края на 2022 година, казват експерти от аналитичната агенция Автостат. Според тях, цените на автомобилите ще продължат да растат още известно време, причина за което е покачването на цените на материалите и компонентите и недостигът на електронни чипове.

„Най-голямо търсене на автомобили традиционно се наблюдава през пролетта и по-конкретно през месеците март и април. Ако броят на доставките дотогава не се увеличи (което по прогнози няма как да се случи), тогава финалното покачване на цените ще се случи именно в месеците на най-голямо търсене.

Дефицитът на автомобили в дилърската мрежа ще бъде елиминиран постепенно поради ръста на производството, който се очаква да се увеличи драстично още през лятото на тази година. Именно това ще покачването на цените. И вече през втората половина на годината пазарът ще започне да се нормализира и стабилизира. Покачването на цените ще спре до края на годината “, твърдят от Автостат.


0 от 500
  • #3
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    "Ето кога цените на автомобилите ще започнат да падат" Отговор: когато ми цъфнат налъмите, тогава ще паднат.
  • #2
    22 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Цените на автомобилите никога няма да паднат, дори напротив ще се качват все повече и повече заради двуцифрената инфлация която се крие от управляващите и световния елит който спретна тази пЛандемия. Заради многото фалити и масово обедняване на хората потреблението на автомобили ще бъде доста редуцирано и няма да бъде както преди. Слабите продажби са също индикатор за покачване на цените. Скъпите горива и непрекъснатото измисляне на все нови и по-строги екологични норми отблъсква хората новото.
  • #1
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Това че покачването на цените ще спре към средата на годината (според прогнозата им), не означава че цените ще намалеят. Някой производители могат да пуснат промоции, за да стимулират търсенето (което ще стагнира заради високите цени, и неяснотите относно автомобилите с ДВГ), но като цяло ценовите листи ще си останат с новите цени. Допълнителен "бонус" ще е и покачването на цената на петрола.