IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Употребяваните автомобили поскъпват повече от биткойна

Само за 4 месеца стойността на колите втора употреба е нараснала с 20%

Най-добрата инвестиция за 2021 г. е автомобил, дори той да не бъде каран, а да седи в гараж. Това твърди Джим Бианко, президент на фирма за пазарни проучвания в интервю за CNBC, който обяснява и причините за поскъпването на употребяваните превозните средства.


употребявани автомобили


„Пазарът на употребявани автомобили непрекъснато расте, като цените се покачват за радост на продаващите, докато тези, които трябва да купуват, със сигурност не са доволни. Причините са добре известни – недостигът на електронни компоненти доведе до намаляване на производството на нови автомобили, което прави покупката им по-трудна“, посочва Бианко.

Експертът по инвестиции посочва, че само през последните четири месеца цените на употребяваните автомобили са се повишили с 20%. Това ръст, по-висок от този на индекса S&P, но също и от този на биткойна. Последните данни са от 15 декември, като те показват, че тази тенденция ще се запази и върхът все още дори не се вижда.

Бианко допълва, че биткойнът, който е най-известната криптовалута, продължава да регистрира скокове и спадове, като през последните 6 месеца стойността му е нараснала от 29 000 на 43 000 долара, след като в един момент е била дори 58 000 долара. В случая с употребяваните автомобили обаче увеличението не се дължи на обикновени борсови спекулации, а на реалната нужда на пазара.

Данните за американския пазар показват, че средната цена за нов автомобил през ноември е била 46 320 долара, докато тази на употребявана кола достига 27 569 долара, което е увеличение от 27% в сравнение със същия период на миналата година.

„Случващото се има характеристики на един балон, който ще се спука. Употребяваните автомобили трябва да бъдат активи, които се обезценяват. Затова и тази тенденция би трябвало в един момент да приключи, но преди това може да се стигне до още по-сериозно увеличение, ако кризата с чиповете не бъде разрешена“, прогнозира Бианко.

0 от 500
  • #3
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Jdm ( преди 2 години )
    Номер #2 напълно подкрепям коментара !
  • #2
    42 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    произведените автомобили преди 20 години се проектираха от инженери а не от маркетолози и счетоводители схващаш ли защо има търсене на вторичния пазар на никой не му трябва три дисплея с допълнена реалност аудиофилна уредба както и масаж с камъни и фелацио на седалките
  • #1
    38 rate up comment 5 rate down comment
    Директора ( преди 2 години )
    Пълни глупости. У нас доказано се продават най-големите ***!!! Стига надувайте цените изкуствено с тия статии!!! Пълно е с гробници, които никога няма да минат ГТП в бяла държава, а не в бананова република като БГ. 20 лв. и минаваш преглед.