IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ето кога цените на автомобилите ще започнат да падат

Увеличение на производството се очаква не по-рано от лятото, категорични са експерти

От началото на 2022 година са изминали само десетина дни, но те започнаха с някои лоши новини за тези, които искат да си купят кола. Статистиката показва, че от началото на годината цените на новите автомобили са се повишили от 1% до 5%. Но докога ще растат цените?


цени


Цените на автомобилите ще започнат да падат едва към края на 2022 година, казват експерти от аналитичната агенция Автостат. Според тях, цените на автомобилите ще продължат да растат още известно време, причина за което е покачването на цените на материалите и компонентите и недостигът на електронни чипове.

„Най-голямо търсене на автомобили традиционно се наблюдава през пролетта и по-конкретно през месеците март и април. Ако броят на доставките дотогава не се увеличи (което по прогнози няма как да се случи), тогава финалното покачване на цените ще се случи именно в месеците на най-голямо търсене.

Дефицитът на автомобили в дилърската мрежа ще бъде елиминиран постепенно поради ръста на производството, който се очаква да се увеличи драстично още през лятото на тази година. Именно това ще покачването на цените. И вече през втората половина на годината пазарът ще започне да се нормализира и стабилизира. Покачването на цените ще спре до края на годината “, твърдят от Автостат.


0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Мария ( преди 2 години )
    Много интересна публикация. Обяснете ми цените как ще се нормализират след като човек е купил кола за 4,000лв докато цените са били вдигнати и я продава за 4,500лв (примерно) и след като се нормализират ще я продава за 3,500лв ? Ще излезне на нула или ще излезне на минус това ли искате да ми кажете ? Цените няма да спаднат, защото хората са ги купили когато са били високи и ще ги продават на по-висока цена, за да имат някаква печалба !!!!
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    wrxguy ( преди 2 години )
    Чиповете са фактор, но не всичко зависи от тях. Новите коли трябва да са продаваеми. В условия на криза и стагнация не виждам как цените ще се вдигат.
  • #11
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Ханко ( преди 2 години )
    Колите ще спаднат след забраната която ще се приеме от световната организация за забрана на Двигатели с вътрешно горене. А тя ще се приеме 2029 -2032. Но до тогава има десет години и човечеството ще почне да се телепортира. Така че няма да ни трябват коли.
  • #10
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Докторът ( преди 2 години )
    В шкода има опашка на 8 месеца.Защо ще намаляват цените?
  • #9
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Не че ще намалеят цените просто ще върнат обратно базови двигатели и оборудване които сега са временно спрени за да продават мощните и луксозни версии
  • #8
    12 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 2 години )
    Цените на всичко скача, инфлацията расте, търсенето на коли е голямо, но предлагането е ниско поради проблеми в производството. Е кое навежда на мисълта че ще поевтинеят?? Дори да се нормализира производството пак няма да има намаление. Преди пандемията нямаше проблем с производството и цените не намаляваха а напротив - увеличаваха се. Пълни глуспости пишат тук.
  • #7
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    В края на годината винаги има големи промоции преди коледа, също някои пускат намаление за великден както и когато даден модел ще бъде заменен с новото поколение. На друго поевтиняване не се надявайте.
  • #6
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Муахаха ( преди 2 години )
    Доста тесногръда прогноза!Обръща се внимание само на фактора "производство на чипове" А инфлацията?А нагласата на хората да инвестират спестяванията си в недвижими имоти, акции и крипто? А предпазливостта на хората да купуват нови коли докато не се изсветлят следващите рестрикции за ДВГтата и не се подобри инфраструктурата за зарядните? Всичко това ще свива търсенето, съответно ще ограничава производството и ще държи цените високи! Евтино на Горубляне!!
  • #5
    17 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Цените на автомобилите ще паднат тогава, когато падне таванът на лятното кино.
  • #4
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ами това коелересцира напълно с думите на ди Мео шефа на Рено който преди време каза че ще направи точно същото както и шефа на Стелантис ще се готви за по-малко продажби но по висок марж тоест те знаят че по-мялко ще купуват и притежават коли в бъдеще но ще дават повече за тях