IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Реклама на Citroën предизвика скандал

В Египет обвиниха френската компания в подкрепа на тормоза на жени (ВИДЕО)

Изглежда, че производителите на автомобили по целия свят бавно, но сигурно губят инстинкта си за престъпване на социалните граници. През миналата година Audi предизвика буря от недоволство със снимка на малко момиченце пред радиаторна решетка на свой автомобил, а съвсем наскоро BMW провокира с чудовищен SUV. 


Citroen реклама


Сега проблеми има и Citroën. Френският производител на автомобили бе обвинен, че омаловажава или дори подкрепя сексуалния тормоз над жени - заради противоречива своя реклама. Клипът се разпространява в социалните мрежи на страната от началото на декември и показва певеца Амр Диаб, популярен в арабския свят, седнал в автомобил Citroën. В кратък кадър се вижда как той снима жена, която пресича пътя пред него, с помощта на камера, монтирана на огледалото за обратно виждане - без нейно знание или съгласие.

Проблемът в случая е, че Египет 90% от жените на възраст между 18 и 39 години твърдят, че са били подложени на тормоз, предава BBC. Така например активистката за правата на жените Рила Абделатиф написа в Twitter, че е „страшно“ да се снима жена без нейното съгласие. „Насърчавате сексуалния тормоз", добави тя, обръщайки се към Citroën. 



Друг потребител се чуди как някой може сериозно да смята, че подобна реклама е добра идея. Интернет потребителите насочиха критиката си към поп певеца Амр Диаб, който е смятан за идол и много добре би следвало да знае, че египетските жени са изложени на постоянна опасност - пише един от потребителите в Twitter. „Шокиращо е, че той не е разпознал проблема“. 

В четвъртък Citroën съобщи, че компанията е била информирана, че една сцена от рекламата е била „възприета като неподходяща“. Ето защо производителят изтегли от пространството въпросната версия и добави, че „се извиняваме на всички, които са се почувствали обидени“. 

Още за скандала – вижте в Investor.bg

0 от 500
  • #14
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Здравко Ахилов ( преди 2 години )
    Само на болен мозък първата идея от всяка ситуация е свързана с насилие, или иначе казано със зло. Нормалният, здрав мозък би видял доброто, красивото в случката. Болни хора, моля ви- не се мъчете да ни разболеете и нас! Оставете ни на мира! Вие съществувайте както намерите за добре но на нас не ни пречете да живеем и да се наслаждаваме на този свят! Той е наш.
  • #13
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Рекаламата за френския или египетския пазар е насочена, че в днешно време е малко объркващо?
  • #12
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    На магарета могат да го слагат ама да снимаш жена на улицата не може. Ако съм на мястото на ситроен ще си изтегля автомобилите от там и да си карат и оправят камилите както си знаят
  • #11
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Чипът ( преди 2 години )
    Баси изперкалите държави. Не им пука, че всеки прави секс с какви ли не полове, но да снимаш ромка без тя да знае е нарушение. Я задоволете по едно куче и се отпуснете малко.
  • #10
    32 rate up comment 2 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 2 години )
    Няма по-голямо престъпление от това да си здрав, бял, с нормален хранителен режим, хетеросексуален мъж! Б.а.си ненормалния свят!
  • #9
    35 rate up comment 1 rate down comment
    Папарак ( преди 2 години )
    Абе на публично място всеки може да снима който и каквото си поиска! Не ви харесва - стойте си вкъщи! Да не говоря, че ако мацката караше и беше снимала пича, сигурно никой нямаше да се обади! И какво толкова мрънкат, я да влязат в Инстаграм и да видят какво чудо е там от "инфлуенсърки" по тяло! Еййййй братче, с тоя интернет всякакви мрънкалници и ненормалници. '*** ужаса!
  • #8
    26 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Днешната цензура е нещо ужасно, преди 50 години правеха клади за книги , а сега е достатъчно да натиснат едно копче и всичко което искат изчезва от нет-пространството, натискат едно копче и определени новини/ данни вече не се появяват в търсачката и никой не разбира .... Създават ни измамното усещане че имаме достъп до инфо , а истината е ...
  • #7
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Некой си ( преди 2 години )
    По-ниско бюджетна реклама не съм виждал...
  • #6
    22 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Осъзнавайки рационално или поне на емоционално, че не могат да са равни на мъжете, жените прекаляват в поетия от тях поход за нови привилегии. Не ги подценявам, те имат качества, но равни на мъжете не могат да бъдат, защото равни могат да бъдат само еднаквите неща. Заради децата обществото дава доп права и защита на жените, но и същевр ентусиаз реже топките на мъжете, което разрушана обществените устои, заплашва съществуването ни, ще пострадаме всички, но на първо място ще са основно ... жените!
  • #5
    31 rate up comment 2 rate down comment
    Jm ( преди 2 години )
    Било "страшно" да се снима жена без нейното съгласие??? Значи мъж може, само ако е е жена е страшно? Ами хайде тогава, спрете всички охранителни камери,