IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китай се отваря за чуждестранните автомобилни компании

Това ще сложи край на задължителните общи предприятия с местни марки

От началото на 2022 година, автомобилните производители от цял свят ще могат да продават по-лесно моделите си на пазара в Китай. Решението, макар и малко изненадващо, е на Министерството на търговията и националното развитие на азиатската държава. Досега, за да може да продават на местния пазар, чуждите компании бяха задължени да се договарят с местни производители.


Автомобилен пазар Китай


Този ход на китайското правителство потенциално отваря врати за напълно различни сценарии. Но все още не е напълно ясно какво точно имат на ум съставителите на новата наредба и дали тя се дължи на генералните промени в автомобилната индустрия.

От 1994 година насам, чуждите компании трябваше да правят джоинт-венчъри 50:50 с местните фирми. През 2018 година законът бе променен и това позволи некитайските фирми да могат да държат до 70% от капитала, както сториха например от BMW в съюза си с Brilliance.

Заради досегашните изисквания, се нароиха страшно много смесени компании, като някои глобални фирми даже имаха по няколко джоинт-венчъра за местния пазар. Според Форбс, новите регулации биха могли доста да променят нещата и да отворят врати за марки, които все още не са сключили споразумения с китайски компании. А някои гиганти дори могат да решат да прекратят съюзите си с местните фирми и да се опитат да играят сами на най-големия автомобилен пазар в света.

Задължителният джоинт-венчър бе въведен от Китай за да защити и развие местните производства и пазара. И може да се каже, според нарастващия брой местни производители, че тази стратегия е успяла да проработи добре. Но времената вече се промениха и на свой ред китайските компании започнаха да търсят експанзия на други пазари като Европа и Америка.

0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Еми добър ден, те откаднаха "knowhow" от големите компании и сега имайки достатъчно техни производители, ще търсят "реципрочно" отваряне и облекчаване на достъпа до останалите пазари в света...Китайците най-добре използват алчните западни страни през последните години. Сега ще започне процес по обратно изнасяне на производствата от Китай, обратно по местата, където са ситуирани компаниите. Тръмп започна този процес в САЩ преди няколко години и дава плодове вече.
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ама и българинът даже купува китайски марки телефони.
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    1-ви, като допълнение - преди години се въртеше едно предсказание на Ванга ".. жълтия човек. ще завладее света..". Еми, явно ще е икономически. До 2030 се очаква Киитай да е 1-ва икономическа сила. И ако Тръмп се опита да върне производството в Анерка, Европа маха с уши, независимо, че покрай кризата с чипове се видя, колко са зависими. И в Брюксел, вместо да се занимат с "зелени сделки", да помислят малко как да си спасят икономиката, че немците се опарика с "Кука"