IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Руски военен концерн пуска електромобил с 435 к.с. и 463 км пробег

Кросоувърът Е-Neva ще получи два електромотора и цифров приборен панел

Руският концерн Almaz-Antey, който разработва и произвежда военни системи за противовъздушна отбрана, патентова дизайна на бъдещия електрически кросоувър E-Neva и разкри неговите характеристики. Най-впечатляващите от тях са мощност от 435 к.с., ускорение от 0 до 60 км/ч за 2,7 секунди и максимална скорост от 197 км/ч.


E-Neva


Almaz-Antey публикува и серия от снимки на интериора на бъдещия си електрически автомобил, а също така частично разкри неговия външен дизайн, като на една от снимките се вижда предната оптика на E-Neva. Едновременно с това в сайта на патентното ведомство на Русия (FIPS) се появиха и патентни изображение на кросоувъра.

Според информацията, електрическият автомобил е базиран на архитектурата на модела Neva, който беше показан в края на лятото като част от изложението Армия-2021. Платформата е проектирана от завода в Обуховски (част от концерна Almaz-Antey), който се занимава с производството на командни пунктове за ракетните войски. Тази архитектура позволява поставяне на два електромотора – по един на всяка ос, както и на батерия с капацитет 90 кВт/ч. Освен това, се предвижда и хибриден вариант на модела с електро-химически генератор, работещ на водород.


E-Neva


Що се отнася до електрическия автомобил E-Neva, той ще достигне дължина от 4,5 метра, което го позиционира в същия клас кросоувъри като Volkswagen Tiguan, например. Мощността на модела е 435 к.с., а пробегът с едно зареждане – 463 км. Ускорението до 100 км/ч не се посочва, но се уточнява, че от 0 до 60 км/ч то ще отнема 2,7 секунди. Максималната скорост е 197 км/ч.

В разработката на кросоувъра участва и Политехническият институт на Санкт Петербург, който работи и по друг проект за руски електрически автомобили - "Кама-1". Съдейки по снимките на интериора, в салона на E-Neva ще има огромен 15-инчов екран на мултимедийна система, цифров приборен панел а и волан с две спици (според една от версиите дизайнът му е заимстван от последните модели на Skoda).

Още снимки на новия руски електромобил - вижте в галерията:

Засега не се посочват сроковете за производство и за поява на пазара на модела, както и евентуалната му цена.

Снимки: Almaz-Antey

0 от 500