IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаете ли как да ползвате системата за отопление на седалките

Лекарите предупреждават за опасностите от тази удобна функция

Почти всички автомобили вече имат отопляеми седалки, но за да използвате тази функция, без да навредите на здравето си, трябва да спазвате няколко правила, категорични са лекарите.


седалки


От една страна отопляемите седалки са необходими, тъй като хипотермията може да провокира различни заболявания, преди всичко ишиас (радикулит) - често заболяване при шофьорите. Но има един много важен нюанс – системата трябва да се включи преди началото на шофирането, тоест докато водачът загрява автомобила, обикаля го, чисти снега или проверява нещо друго.

След като седнете зад волана, изключвате отоплението и потегляте, съветват лекарите. Според тях силното нагряване може да доведе до нежелани последствия. Необходимо е само за да се изключи усещането, че седите на нещо студено и нищо повече. Тялото няма нужда от загряване, най-малкото защото може да ви се наложи по всяко време да излезете от автомобила, а навън е много студено.

Смята се още, че прекомерната употреба на отоплението на седалките увеличава вероятността от мъжко безплодие. И това не е без основа. Преди това германски учени проведоха следния експеримент, за да тестват ефекта от тази технология върху температурата на тестисите.


седалки


Изследователски екип, ръководен от Андреас Юнг от университета в Гисен, прикрепи температурни сензори към тестисите на 30 здрави мъже и ги остави в колата за 90 минути, съобщава New Scientist. Оказа се, че само за час, прекаран в уютната топла седалка, температурата на тестисите е средно 37,3 ° C. За мъжете, които не са включили отоплението, тази температура средно е била само 36,7 градуса.

Юнг отбелязва, че температурната разлика изглежда е малка, но при определени обстоятелства е достатъчна, за да увреди потентността. Идеалната температура за производство на сперма е градус или два под нормалната телесна температура. Това е една от причините тестисите да стърчат извън тялото, обяснява ученият.

Изходът е да не затопляте седалките дълго време, а също и да избягвате дългото седене. Многочасовото шофиране в задръствания, което е характерно за жителите на големите градове, както и за шофьорите на камиони, несъмнено е вредно, напомнят учени от различни страни. Алтернатива е да използвате специално покривало през зимата, ако например кожените седалки в автомобила са прекалено студени.

0 от 500