IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-после: синият талон си отива

Може да отпадне и задължителното минаване през КАТ за първа регистрация, съобщи министър Божанов

Един от най-безсмислените компоненти от автомобилната документация у нас - контролният талон към шофьорската книжка, или т. нар. "син талон" - най-после ще отпадне, обяви новият министър на електронното управление Божидар Божанов при гостуването си в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR.
 
 
Божидар Божанков, министър
Министър Божанов в студиото на Bulgaria ON AIR
 
 
"Синият талон е абсолютно излишен и трябва да отпадне в максимално кратък срок", заяви Божанов. В миналото хартиеният отрязък доказваше пред пътните полицаи, че шофьорът е изряден и няма висящи наказателни постановления. След въвеждането на централизирана електронна система и оборудването на пътните полицаи с таблети за достъп до нея, този талон е действително напълно лишен от смисъл. Това не пречеше обаче на МВР да го изисква, и да събира по 2 лева такса за издаването му.
 
 
син талон, КАТ, пътна полиция, контролен талон
Синият талон е напълно безсмислен от години, но до момента МВР държеше на него
  
     
Министър Божанов обеща също изискването за печати върху документи да отпадне за цялата държавна администрация. Всички необходими данни за гражданите ще се съхраняват в централизираната информационна система, а самите граждани ще имат достъп не само до тях, но и до информацията кой и кога е разглеждал техните данни. Такава информация може да се предоставя дори чрез sms-известяване, смята Божанов. Подобна система ще намали значително рисковете от злоупотреба с лични данни.
 
 
КАТ, пътна полиция, чакане
Безкрайното висене в чакалнята на столичната Пътна полиция скоро може да е само спомен
  
  
Друга съществена промяна, която се очертава, е да отпадне задължителното минаване през "Пътна полиция" (бившия КАТ) при първоначална регистрация на автомобил. Такава идея ще бъде обсъдена с представители на МВР - вместо човек непременно да чака на канал в КАТ, той ще може да мине контролен преглед в произволен сервиз, стига да е сертифициран за извършване на годишни технически прегледи. Дори и тази идея да не се наложи, със сигурност предстои всички услуги на "Пътна полиция" да се предлагат онлайн. Така човек ще може дистанционно да си запази час за преглед на канал, както и да плати всички такси, без да има нужда от чакане по пословичните опашки в КАТ.


Целия разговор с министър Божидар Божанов можете да видите тук.

 

0 от 500
  • #15
    4 rate up comment 0 rate down comment
    E ( преди 2 години )
    А аз толкова години си пазя златния талон!
  • #14
    5 rate up comment 0 rate down comment
    до 17 ( преди 2 години )
    Напротив, утайката от некадърници е събрана в държавната администрация и особено в КАТ :D
  • #13
    7 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 2 години )
    А златните остават ли? :D
  • #12
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Полицай и таблет! :)))))
  • #11
    10 rate up comment 3 rate down comment
    до 13 ( преди 2 години )
    брато, нещо те затруднява тая материя... Няма никакъв проблем контролът върху VIN номера при регистрацията да се прехвърли на частни сервизи, стига да са лицензирани и контролирани. Нали в крайна сметка те носят отговорност после?
  • #10
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    В Испания имаш приложение за телефона и там имаше шофьорска книжка и документите на коли които са на твое име
  • #9
    30 rate up comment 1 rate down comment
    Aleksei ( преди 2 години )
    Наскоро бях в Кипър и си взех рент-а-кар. От фирмата ми сканираха книжката, и паспорта и ми връчиха ключа на колата. Викам - дайте и талона. Те се смеят - няма нужда да носиш никакви документи. Всичко е електронно. Ако те спре полиция по номера на колата имат цялата информация. В Полша също всичко е вкарано в електронен регистър. Никой не разнася тескерета. И на никого не му ги искат на хартиен носител.
  • #8
    28 rate up comment 3 rate down comment
    krasy ( преди 2 години )
    Какви длъжностни лица,бе канцеларски плъх?То стана спортна дисциплина корупцията последните 10 г във всички държавни служби,без изключения!А кой да управлява,сигурно твоя бог б.б.?
  • #7
    3 rate up comment 21 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    в КАТ са длъжностни лица и държавата носи отговорност схващаш ли разликата крайно време е да се смени химна с онова парче на радо шишарката егати държавата щом тия ще управляват
  • #6
    38 rate up comment 2 rate down comment
    До 7 ( преди 2 години )
    А то пък при измамниците в КАТ не можеше това да става. Ти да не си лично засегнат? И лексиката ти е като на катаджия