IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Почина една от легендите на Формула 1

Сър Франк Уилямс напусна този свят на 79-годишна възраст

Легендата на Формула 1 - сър Франк Уилямс, основател и бивш дългогодишен ръководител на отбора на Williams Racing, почина на 79-годишна възраст. Британецът беше една от най-влиятелните фигури в историята на моторните спортове, след като през 1977 г. създаде заедно с Патрик Хед един от най-силните отбори в шампионата.


Франк Уилямс


Уилямс е прекарал общо 50 години във Формула 1, като по време на управлението на едноименния тим спечели 9 титли при конструкторите и 7 при пилотите - Алън Джоунс (1980 година), Кеке Розберг (1982), Нелсън Пике (1987), Найджъл Мансел (1992), Ален Прост (1993), Деймън Хил (1996) и Жак Вилньов (1997). Отборът му има 114 победи в състезания от първенството.

Смъртта на сър Франк беше съобщена от семейството му в неделя. Легендарният британец е бил приет в болница в петък, но е починал тази сутрин, след като състоянието му рязко се е влошило.

„Днес отдаваме почит на многообичана и вдъхновяваща фигура. Франк ще ни липса невероятно много. Молим всички приятели и колеги да уважават желанието на семейство Уилямс за уединение в настоящия момент“, се казва в официално съобщение от тима на Williams, който след оттеглянето на легендарния си шеф заради здравословни проблеми беше ръководен от дъщеря му Клер. През септември 2020 г. тя напусна поста си и така сложи край на една епоха във Формула 1.

0 от 500