IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Помните ли "антистатиците"? Има вероятност да се завърнат

Преди години по-голямата част от автомобилите имаха тези характерни гумени "опашки"

По-младите шофьори дори не знаят какво е това, а камо ли за какво служи. Но онези, които са имали вземане даване с лади, жигули и москвичи, поне веднъж са изпитвали неприятното усещане, когато, слизайки от колата и докосвайки метални елементи от каросерията, получават нещо като леко убождане. Това е действието на статичното електричество.


антистатици


Това се случваше, защото колата натрупва статичен електрически заряд, особено при сухо време с вятър, както и при наличие на слана по пътя. Поради факта, че този ток е незначителен, такова напрежение не представлява заплаха за живота на водача, но може да причини неприятно изтръпване при докосване на метална част с ръка, както и повишено привличане на прах. Ефектът бе особено забележим при бяла кола, когато след измиване металните части почти веднага се покриват с мръсотия.

От доста време въпросните антистатици не са нужни, защото процесът на сглобяване бе значително модернизиран. Сега обаче има тенденция, при която антистатиците могат да се завърнат. На мода са гумите с ниско съпротивление при търкаляне. В състава им, вместо сажди, вече се използва силициев диоксид, а сегашният му капацитет е значително по-нисък. Така колите с такива гуми започват отново да "хапят" и да събират прах веднага щом шофьорът смени стандартните гуми с такива с ниско съпротивление.


антистатици


Естествено, най-вероятно те няма да са с позната форма, а автомобилните инженери ще измислят по-оригинално решение, но така или иначе, ако този вид гуми с ниско съпротивление се наложи на пазара, то ще трябва да се мисли метод, за отвеждане на статичното напрежение от колата.

Натрупването на статично електричество може да се дължи и на дефектни свещи, и на повредени високоволтови проводници. Струва си да се поддържа и самия двигател чист, тъй като зарядът може да се предава през слой от полепнала мръсотия. Основният метод да се отървете от статичното електричество в колата (ако има такова) все още е свързано с използването на "антистатик".

0 от 500
  • #9
    34 rate up comment 2 rate down comment
    Курти ( преди 2 години )
    На колите им слагахме антистатици пък на Зил-овете и Газ-ките вериги
  • #8
    56 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Трябва да ги направят задължителни и да не те пускат на МОЛ ако не си сложил антистатик. Но ще има и протести на анти-антистатиците :)
  • #7
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Вин ( преди 2 години )
    За незнаещите, обява от интернет за продажба на антистатик:"Тонекс 1 Аксесоари и козметика Разни Джаджи Антистатик за автомобил"
  • #6
    27 rate up comment 3 rate down comment
    alamanov ( преди 2 години )
    Няма нищо от казаното, което да не е вярно. Многознайковците да си спестят ехидните коментари и да си мълчат от срам, че са неуки.
  • #5
    22 rate up comment 2 rate down comment
    Вин ( преди 2 години )
    Няма общо с дрехите! Не налагам мнение, а споделям опит! Туингото от ново ме шаткаше ток, а имам две други - японка и френска, няма нищо подобно. Дрехите ми са същите и при жена ми ефекта е същият! Който ще да вярва, но антистатика има ефект!
  • #4
    3 rate up comment 19 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Това с гумите е пълна глупост,а статичното електричество зависи най-вече от дрехите,това е доказано в практиката при мен,кат околата е е дна и съща,а гумите са висок клас Мишлен Пилот спорт 4 С,а колата е 4 годишна от нова.Зависи от изкуствените дрехи,не от гумите.Авторе нещо не си разбрал,просто загубен в превода.
  • #3
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Вин ( преди 2 години )
    Виж ти, сега започвам да си обяснявам нещата! През 2004 купих ново Ксара Пикасо с енерджи сейв гуми и действително се наложи да намеря в малък авто магазин за руски коли антистатик. През 2013 купих ново Туинго, което имам и сега, отново му сложих по същата причина. Често ми светкат колеги, че нещо ми висяло :)
  • #2
    28 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Отново изгубени в превода. Чичко Гугъл, моле те, започни да превеждаш по-правилно, защото нашите дЖорналисти не могат една статия да копират, като хората, а нямат капацитета да си сътворят тяхна.
  • #1
    19 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    С тези гуми с ниско съпротивление,как ли ще се спира?