IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нова система премахва ръчните скорости

Функцията AEB става задължителна за всички автомобили, произведени от догодина

Добре известен факт е, че законодателството в Европа налага все по-ожесточени мерки на автомобилните производители, като те са свързани, както с екология, така и с безопасност. Що се отнася до последното, добре помним, как преди години ABS (anti lock braking system или антиблокираща спирачна система) стана задължителна за новите автомобили, след това дойде ред и на ESP (Electronic Stability Program или електронна стабилизираща програма).


ръчни скорости


Сега, най-вероятно ще има нова задължителна система, с която от следващата година би следвало да се оборудват новите коли. Това е т.нар. автономно аварийно спиране на автомобила AEB, което при опасност привежда автомобила в покой без намесата на водача. Освен, че помага на безопасността, това нововъведение има и няколко недостатъка.

Първият е свързан с цялостното оскъпяване на колата, а втория с трудността да се използва при автомобили с ръчни или наричани още механични трансмисии. При колите с механични скоростни кутии аварийното спиране привежда екстремно колата в покой за да избегне челен удар, но педалът на съединителя не е натиснат и двигателят спира.

Този проблем не важи за автомобили с автоматична скоростна кутия, където AEB (Автономно аварийно спиране) е много по-лесно за интегриране. Всичко това ни навежда на мисълта, че когато тези законови мерки влязат в сила (а това рано или късно ще се случи), те ще доведат до трайна тенденция за спиране на използването на ръчните скорости.


0 от 500
  • #2
    29 rate up comment 3 rate down comment
    Иван ( преди 2 години )
    Куха статия, като цяло. Ясно е, че механичните скорости постепенно изчезват, но и в момента има авомобии с механични скорости, които са оборудвани и с AEB. С други думи краят на "ръчките" изобщо няма да дойде заради AEB, още по - малко пък това да стане следващата година.
  • #1
    23 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    Първо - меко казано е съмнително до колко подобна система ще стане задължителна.Второ мога да гарантирам, че коли с ръчни кутии ще се произвеждат още дълги години