fallback

Tesla задмина по продажби Mercedes-Benz

Впечатляващото постижение беше записано на един от най-големите пазари в света

Tesla може да празнува, защото изпревари Mercedes-Benz по продажби в т.нар. премиум сегмент на един от най-големите пазари в света – този в САЩ. Компанията на Илон Мъск се изкачи до номер три в класацията по продажби на премиум марките, като отчетеният период е за първите три тримесечия на засегнатата от недостиг на чипове 2021 година. Така Tesla се зад Lexus, които са на второ място и зад лидерите от BMW. Компанията от Силициевата долина е продала 230 855 автомобила от януари до септември.

Според Automotive News с този резултат Tesla задминава Mercedes, които са продали 214 000 автомобила за същия период. Lexus са реализирали 246 000 продажби, а BMW - 259 000. Продажбите на Tesla са се увеличили със 76% спрямо същия период от миналата година. Това е двойно повече от продажбите на BMW и Lexus, които са нараснали съответно с 36% и 33%.

Обичаме да се подиграваме с електромобилите Tesla и често има за какво - за "безгрешния автопилот", за изцепките на Мъск в Twitter, но трябва да признаем, че това е впечатляващ подвиг. В допълнение към недостига на чипове и общото неразположение на бранша вследствие на пандемията, Tesla прави подвиг, продавайки само четири модела, в сравнение с няколкото десетки на Mercedes.

„Може да е малко рано да се каже, че Tesla надминава Mercedes по продажби за постоянно, но фактът, че успя да го направи с много по-ограничена продуктова линия, е впечатляващ“, казва Джесика Колдуел - изпълнителен директор в Edmunds. „Като се има предвид положението с недостига на чипове, преждевременно да се правят каквито и да било дългосрочни декларации, не е сериозно, но това все пак показва силата на Tesla.“

Така че Мъск би трябвало да прави обиколка на победата, но вместо това може да се сблъска с Комисията за ценните книжа в САЩ, след като изпрати анкета до своите последователи в Twitter, питайки ги дали трябва да продаде част от акциите си. Той обясни, че мисли да направи това и го направи, след като получи подкрепата на последователите си. Но връщайки се към темата за това, че Tesla задмина по продажби гигант като Mercedes, трябва да си зададем и няколко въпроса.

Първо рано е за пиршество, трябва да изчакаме няколко месеца или години, за да видим дали тази тенденция ще се задържи. Но по-важното е, смятаме ли, че Tesla e премиум марка? Защото шефът на BMW заяви: Tesla не е премиум марка.

fallback
  • #33
    Nnn ( преди 2 години )
    Да кажеш че тесла не са премиум е като да кажеш че айфоните не са премиум! Това са високотехнологични компании и основният им актив е интелектуален!Живото доказателство, че индустриалната ера е приключила! А сега масово се говори за смартфон на тесла с слъчнева батерия, вграден сателитен нет и невронни възможности, да му мислят епъл, самсунг и шайоми!
  • #32
    анонимен ( преди 2 години )
    Тесла е настоящето и бъдещето. С капацитета на Мъск (да е жив и здрав) след няколко години колите им ще имат функционалности, за които не сме и предполагали и в научната фантастика. Но човешката природа не обича променята. Особено у нас на бай г*аньо ще му трябва повечко време да приеми бъдещето без ауспух.
  • #31
    анонимен ( преди 2 години )
    Още догодина Тесла ще почне да чупи рекорди еднолично като номер 1.
  • #30
    анонимен ( преди 2 години )
    Нормално. Добрите успяват.
  • #29
    анонимен ( преди 2 години )
    кога ще фалират??? когато фалират сащ ли? жалки смухурковции
  • #28
    да, ама... ( преди 2 години )
    в сащите на продадена 1 тислъ се падат поне 10 камиона-тръка!
  • #27
    сепуко харакири ( преди 2 години )
    Тесла ако беше нормална компания, досега щеше да е фалирала 20 пъти, защото работи 10 години без печалба.Затова време срещу тяхните 2 млн. недодялани бараки, Фоксваген и тойота са продали по 100 млн коли за същите тези 10 години.На някой светва ли му, за каква измама иде реч?А и няма как да изпревари мерцедес, защото тесла не е и няма да бъде премиум марка.Едно ускорение не стига.Много са далеч от премиум класата.
  • #26
    stihlkata ( преди 2 години )
    Разбира се че Тесла не е премиум марка
  • #25
    анонимен ( преди 2 години )
    абе кога ще фалира тесла, а?
  • #24
    Швабен зи каскен ( преди 2 години )
    Опорчо, ти си по жалките опорки - не си виждал никакъв патент на Тесла за алуминиеви сплави, ама повтаряш че го има. Експертизата по сплавите естествено е на ИДРА, няма как те да гарантират качествена продукция на машините си с чужди технологии, тия неща се разработват и тестват с десетилетия. Пълни клоуни сте Илонкаджиите, само лаици могат да ви се връзват на фантазиите.
fallback
Последни