IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо Lada 2107 и 2105 имаха странни черни "рогца" на фаровете?

Преди появата на втората партида много хора бяха в неведение

През 80-те години на миналия век в Съветския съюз се появиха новите модели на Lada - известните "петици" и "седмици". Старомодните хромирани елементи в тях бяха заменени с по-модерни и прогресивни пластмаси и въобще, тези коли се превърнаха в блян за цяло едно поколение, както в бившия СССР, така и у нас.


ВАЗ-2105


В същото време, за истинските автомобилни фенове един от най-интересните конструктивни елементи бяха мистериозните "рогца" върху предните светлини - малки черни пластмасови "крачета", които се монтираха над стъклото на фара. Първите партиди, които пристигнаха у нас също бяха оборудвани с подобни джаджи. Някои не им обърнаха сериозно внимание, но по-наблюдателните не намираха отговора защо наистина са необходими.

Преобладаващото мнозинство от автомобилистите дори нямаха ни най-малка представа за това защо всъщност е необходим този конструктивен елемент. В това нямаше и няма нищо срамно или изненадващо, защото "братушките" бяха забравили да монтират прилежащите чистачки за фаровете (на първата партида).


ВАЗ-2105


Факт е, че ВАЗ-2105 и ВАЗ-2107 трябваше да бъдат оборудвани със система за измиване на предните светлини и с чистачки на фаровете. Въпреки това, голяма част от първите "петици" и "седмици" на пазара в СССР и у нас, по някаква причина бяха лишени от този лукс.

А иначе мистериозните "рогца" бяха чисто и просто ограничители за перата на чистачките. Благодарение на тези ограничители чистачките на фаровете работеха правилно и почистваха, при това с прилично качество цялата повърхност на фара. Но това стана ясно по-късно, когато у нас започнаха да пристигат и лади с чистачки на фаровете.


ВАЗ-2105


0 от 500
  • #11
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Някой ( преди 2 години )
    Голяма новина, откриха топлата вода. Как са живял и до сега тези хора с ладите?
  • #10
    27 rate up comment 31 rate down comment
    Бай Х.. ( преди 2 години )
    Имах 2105/1983г.от Мототехника-УЖАС Няма такова недоразумение,вервайте!!!Прав е бил Фюрера,когато през 1925г.в Майн Кампф пише: Руснаците са толкова непълноценна нация,че още 100г.няма да могат да направят автомобил, който да се движи нормално !!!И май ще се окаже напълно прав !!!
  • #9
    29 rate up comment 17 rate down comment
    Щирлиц ( преди 2 години )
    За автомобил от онази епоха ладата имаше много добро управление.Относно безопасността е редно и честно да се спомене,че въздушните възглавници можеха да се видят в Е и S класата на мерцедес,а у нас малцина бяха чували за такова чудо.Карах известно време голф 2,който за малките си размери се паркираше отвратително,въпреки по-лекия си волан,да не говорим за недозавиването му.
  • #8
    21 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    за времето си беше много добър автомобил. в германия все още ги има и ги карат на всичкото отгоре. запазените екземпляри са над 30 000 ?. влезте н сайтовете за олдтаймъри и ще разберете.
  • #7
    33 rate up comment 38 rate down comment
    Fury ( преди 2 години )
    Стига сте ни занимавали с кола от преди 50 г.(ФИАТ 124, от 1965 г.) Само като си представя кормилният й прът насочен към гърдите на шофьора...Някой въртял ли е волана й на паркинг. А да си спомняте луфта на волана 5-7 см! Мъка голяма!
  • #6
    50 rate up comment 10 rate down comment
    Бордо ( преди 2 години )
    Татко имаше 7-ца, цвят бордо. С чистачки и фабрични решетки на фаровете. Беше на 1 година, когато я купи. Кара я 2 години и после взе Джета Мк2 на 3 години. Забравихме и за чистачки и за решетки... Джетата беше извънземна тогава..
  • #5
    5 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Люта бричка...
  • #4
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Chukan Kirilov ( преди 2 години )
    До 1Ти,приятел, откъде падаш? Днес само най-старите модели са с чистачки на фаровете. По-новите - с пръскалки, а най-новите - с пръскалки с капаче та на броните.
  • #3
    35 rate up comment 27 rate down comment
    Ник ( преди 2 години )
    А много хубава ама като се качиш веднъж на Западна макар и стара за/700дол./ Повече не искаш д а караш Лади и други не до дялки та да си я хвалят там соц комунистчетата..
  • #2
    4 rate up comment 20 rate down comment
    back in the days ( преди 2 години )
    Няма такъв лукс, дори и на новите прмиуми. Както няма и други екстри като автоматичен смукач, форкамерно факелно запалване, многокамерни карбуратори и вградени телефони.... сещаш ли се?